Ciasto harataniec

Przepis stary jak świat, a moja Mama zachwyca się tym ciastem za każdym razem kiedy je upiekę

Wymiary formy: 25x36 cm

Składniki:

ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 200 g masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki kakao
  • opcjonalnie 1 łyżka śmietany
masa serowa:
  • 700 g sera białego
  • 100 g masła
  • 4 żółtka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
pianka:
  • 6 białek
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 kisiel o smaku wiśniowym
dodatkowo:
  • słoiczek dżemu wiśniowego



Przygotowanie:

Masło, mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia i żółtka siekamy nożem, zagniatamy. Ciasto dzielimy na 3 części. Do jednej części dodajemy kakao. Jeżeli ciężko jest zagnieść ciasto można dodać śmietanę. Każdą część ciasta owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na kilka godzin. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Jedną część jasnego ciasta wyjmujemy z lodówki i ścieramy na tarce o grubych oczkach, równomiernie rozkładamy na blaszce i dociskamy dłonią. Następnie rozsmarowujemy dżem wiśniowy.



Ciemną część ciasta ścieramy na tarce i rozkładamy na dżemie, delikatnie dociskamy dłonią. Następnie przygotowujemy masę serową. Ser mielimy w maszynce do mielenia na najdrobniejszych oczkach. Masło ucieramy z cukrem i żółtkami. Dodajemy ser i mąkę ziemniaczaną oraz dokładnie miksujemy. Masę serową wykładamy na ciasto.



Białka ubijamy na sztywną pianę i partiami dodajemy cukier. Na końcu wsypujemy kisiel i delikatnie mieszamy. Piankę wykładamy na masę serową. Na wierzch ciasta dajemy startą drugą część jasnego ciasta.



Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy około 45 min.


Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

31 komentarzy:

  1. Smaczne ciasto, ja piekę z dodatkiem powideł i jest również bardzo dobre

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ ono pysznie wygląda. Jutro piekę i ja. Dzięki za przepis

    OdpowiedzUsuń
  3. Dodaję do kolekcji serników i w najbliższym czasie upiekę.

    OdpowiedzUsuń
  4. ddziki za przepis chetnie go wyprubuje



    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto wkładamy do lodówki na Kilka godzin czyli..?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tyle, żeby ciasto stwardniało o dało się je zetrzeć na tarce. Ja przeważnie zagniatam wieczorem, a rano wyjmuje z lodówki. Tak jest mi najwygodniej

      Usuń
  6. Czy ser biały może być już gotowy z wiaderka?

    OdpowiedzUsuń
  7. jaka wielkość blachy?Pieczemy z termoobiegiem ,góra dół czy tylko dół??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wielkość blachy jest nad składnikami, piekłam góra dół

      Usuń
  8. Zrobiłam na Święta...ciasto piekło się ok godzinę, wszystko zrobiłam zgodnie z przepisem i...ciasto niedopieczone od spodu, właściwie surowe... myślę, że należy podpiec kruchy spód, a dopiero potem wyłożyć masę serową i pianę z białek.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy nie podpiekam spodu. Piekę góra-dół i jeszcze surowy spod mi się nie przytrafił

      Usuń
  9. Też piekłam , niedopieklo się od spodu

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciasto wygląda super ale przerażające są te 2 łyżeczki proszku do pieczenia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz zrobić wg własnego przepisu bez proszku :)

      Usuń
  11. Ciasto jest na dużą blachę?

    OdpowiedzUsuń
  12. Korzystając z gotowej masy z wiaderka należy coś do niej dodać? Jakieś jajka, czy mąkę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrobiła bym tak jak w przepisie plus dodatkowo jak masa jest rzadka dostałabym jeden budyń śmietankowy lub waniliowy

      Usuń
  13. Nie starczyło mi ciasta żeby zrobić 3 warstwy ☹️

    OdpowiedzUsuń
  14. Piekłam i również się nie dopiekło.. Byłam strasznie zawiedziona bo piekłam na święta i poświęciłam tyle czasu. Myślę że należy podpiec najpierw spod.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nigdy nie podpiekam spodu i zawsze mam upieczony, zależy też może od piekarnika w jakim się piecze ciasto. W domu jak piekę ciasto potrzebuję 10 min. krócej niż jak używam piekarnika u Mamy

      Usuń
  15. Witam a czy inny kisiel moze byc
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  16. I to nie bedzie roznicy bo akurat mam malinowy i pomaranczowy tylko na 3/4 litra wody?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pianka będzie miała smak kisielu, użyty przeze mnie ma 38 g

      Usuń
  17. Właśnie zajadam :D Bardzo smaczne , proste i szybkie ( warto dzień wcześniej zarobić ciasto ) . Na pewno do niego powrócę. Mam jednak malutkie uwagi :) Użyłam blachy takiej jak w przepisie , dokładnie były odmierzone składniki na ciasto kruche , ba ! - nawet stwierdziłam że najdokładniej będzie jeśli każdy kawałek ciasta zostanie zważony . Mimo to miałam drobne problemy by starczyło na 3 warstwy . Moim zdaniem odrobinę jest jego za mało , dlatego też następnym razem zrobię z 1,5 porcji . Drogie Panie każdy piekarnik jest inny . W moim ciasto piekło się równe 60 minut , a ostatnie 10-15 minut na wszelki wypadek ciasto piekło się tylko od dołu by uniknąć surowego spodu .

    OdpowiedzUsuń
  18. Ciasto harataniec to smak mojego dzieciństwa. Tylko że ta pianka była zamiast kisielu z dodatkiem wiórek kokosowych. I super smakuje jeśli ktoś lubi kokosy.

    OdpowiedzUsuń
  19. Ciasto przepyszne. Tylko nie wiem dlaczego opadła pianą z białek. Blachę miałam 2 cm dłuższą na niż podano w przepisie ale ciasta kruchego starczyło bez problemu. Jedynie że niższe. Smak rekompensuje niedociągnięcia. Na pewno jeszcze upiekę

    OdpowiedzUsuń