Ciasto harataniec

Przepis stary jak świat, a moja Mama zachwyca się tym ciastem za każdym razem kiedy je upiekę

Wymiary formy: 25x36 cm

Składniki:

ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 200 g masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki kakao
  • opcjonalnie 1 łyżka śmietany
masa serowa:
  • 700 g sera białego
  • 100 g masła
  • 4 żółtka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
pianka:
  • 6 białek
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 kisiel o smaku wiśniowym
dodatkowo:
  • słoiczek dżemu wiśniowego



Przygotowanie:

Masło, mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia i żółtka siekamy nożem, zagniatamy. Ciasto dzielimy na 3 części. Do jednej części dodajemy kakao. Jeżeli ciężko jest zagnieść ciasto można dodać śmietanę. Każdą część ciasta owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na kilka godzin. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Jedną część jasnego ciasta wyjmujemy z lodówki i ścieramy na tarce o grubych oczkach, równomiernie rozkładamy na blaszce i dociskamy dłonią. Następnie rozsmarowujemy dżem wiśniowy.



Ciemną część ciasta ścieramy na tarce i rozkładamy na dżemie, delikatnie dociskamy dłonią. Następnie przygotowujemy masę serową. Ser mielimy w maszynce do mielenia na najdrobniejszych oczkach. Masło ucieramy z cukrem i żółtkami. Dodajemy ser i mąkę ziemniaczaną oraz dokładnie miksujemy. Masę serową wykładamy na ciasto.



Białka ubijamy na sztywną pianę i partiami dodajemy cukier. Na końcu wsypujemy kisiel i delikatnie mieszamy. Piankę wykładamy na masę serową. Na wierzch ciasta dajemy startą drugą część jasnego ciasta.



Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy około 45 min.


Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

42 komentarze:

  1. Smaczne ciasto, ja piekę z dodatkiem powideł i jest również bardzo dobre

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ ono pysznie wygląda. Jutro piekę i ja. Dzięki za przepis

    OdpowiedzUsuń
  3. Dodaję do kolekcji serników i w najbliższym czasie upiekę.

    OdpowiedzUsuń
  4. ddziki za przepis chetnie go wyprubuje



    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto wkładamy do lodówki na Kilka godzin czyli..?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tyle, żeby ciasto stwardniało o dało się je zetrzeć na tarce. Ja przeważnie zagniatam wieczorem, a rano wyjmuje z lodówki. Tak jest mi najwygodniej

      Usuń
    2. Ja wrzuciłam 3 kawałki do zamrażalnika a potem starłam na tarce

      Usuń
  6. Czy ser biały może być już gotowy z wiaderka?

    OdpowiedzUsuń
  7. jaka wielkość blachy?Pieczemy z termoobiegiem ,góra dół czy tylko dół??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wielkość blachy jest nad składnikami, piekłam góra dół

      Usuń
  8. Zrobiłam na Święta...ciasto piekło się ok godzinę, wszystko zrobiłam zgodnie z przepisem i...ciasto niedopieczone od spodu, właściwie surowe... myślę, że należy podpiec kruchy spód, a dopiero potem wyłożyć masę serową i pianę z białek.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy nie podpiekam spodu. Piekę góra-dół i jeszcze surowy spod mi się nie przytrafił

      Usuń
    2. Też mi się wydaje że najpierw trzeba podpiec spód dopiero wyłożyć ser

      Usuń
  9. Też piekłam , niedopieklo się od spodu

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciasto wygląda super ale przerażające są te 2 łyżeczki proszku do pieczenia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz zrobić wg własnego przepisu bez proszku :)

      Usuń
  11. Ciasto jest na dużą blachę?

    OdpowiedzUsuń
  12. Korzystając z gotowej masy z wiaderka należy coś do niej dodać? Jakieś jajka, czy mąkę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrobiła bym tak jak w przepisie plus dodatkowo jak masa jest rzadka dostałabym jeden budyń śmietankowy lub waniliowy

      Usuń
  13. Nie starczyło mi ciasta żeby zrobić 3 warstwy ☹️

    OdpowiedzUsuń
  14. Piekłam i również się nie dopiekło.. Byłam strasznie zawiedziona bo piekłam na święta i poświęciłam tyle czasu. Myślę że należy podpiec najpierw spod.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nigdy nie podpiekam spodu i zawsze mam upieczony, zależy też może od piekarnika w jakim się piecze ciasto. W domu jak piekę ciasto potrzebuję 10 min. krócej niż jak używam piekarnika u Mamy

      Usuń
    2. Piekłam ten placek jest pyszny. Ciasto harataniec

      Usuń
  15. Witam a czy inny kisiel moze byc
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  16. I to nie bedzie roznicy bo akurat mam malinowy i pomaranczowy tylko na 3/4 litra wody?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pianka będzie miała smak kisielu, użyty przeze mnie ma 38 g

      Usuń
  17. Właśnie zajadam :D Bardzo smaczne , proste i szybkie ( warto dzień wcześniej zarobić ciasto ) . Na pewno do niego powrócę. Mam jednak malutkie uwagi :) Użyłam blachy takiej jak w przepisie , dokładnie były odmierzone składniki na ciasto kruche , ba ! - nawet stwierdziłam że najdokładniej będzie jeśli każdy kawałek ciasta zostanie zważony . Mimo to miałam drobne problemy by starczyło na 3 warstwy . Moim zdaniem odrobinę jest jego za mało , dlatego też następnym razem zrobię z 1,5 porcji . Drogie Panie każdy piekarnik jest inny . W moim ciasto piekło się równe 60 minut , a ostatnie 10-15 minut na wszelki wypadek ciasto piekło się tylko od dołu by uniknąć surowego spodu .

    OdpowiedzUsuń
  18. Ciasto harataniec to smak mojego dzieciństwa. Tylko że ta pianka była zamiast kisielu z dodatkiem wiórek kokosowych. I super smakuje jeśli ktoś lubi kokosy.

    OdpowiedzUsuń
  19. Ciasto przepyszne. Tylko nie wiem dlaczego opadła pianą z białek. Blachę miałam 2 cm dłuższą na niż podano w przepisie ale ciasta kruchego starczyło bez problemu. Jedynie że niższe. Smak rekompensuje niedociągnięcia. Na pewno jeszcze upiekę

    OdpowiedzUsuń
  20. Kisiel ma być dodany w proszku czy zrobiony?

    OdpowiedzUsuń
  21. Dziś zrobiłam super bardzo smaczne

    OdpowiedzUsuń
  22. CIASTO jest pyszne ja piekłam

    OdpowiedzUsuń
  23. Ciasto jest przepyszne ale u mnie nie dopiekło się na spodzie. Pewnie to zależy od piekarnika ale kolejny raz najpierw podpiekę spód albo bedę piekła tylko na dolnej grzałce

    OdpowiedzUsuń
  24. Czy ser ma byc prosto z lodowki czy w temperaturze pokojowej przy ubijaniu?

    OdpowiedzUsuń
  25. Ciacho pychota, różnorodność smakowa! Robiłam pierwszy raz. Przepis podobny do ciasta na pleśniak, do haratańca dodatkowo dodajemy twaróg. Dół ciasta wilgotny, mi nie przeszkadza, zamiast mąki ziemniaczanej do twarogu włożyłam budyń waniliowy, a do ubitej piany kisiel brzoskwiniowy. Dżem z czarnej porzeczki i powidła śliwkowe - pół na pół. Harataniec do powtórki, koniecznie. Tylko dlaczego HARATANIEC? ;)

    OdpowiedzUsuń