• Kategorie
  • Ciasta i desery
  • Obiady
  • Sałatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Nalewki
  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie

Obżarciuch

  • Strona główna
  • O blogu
  • Kategorie
Menu

Zupa szczawiowa



Smaczna, kwaskowata, wiosenna zupa ze szczawiem podawana z jajkiem

Składniki:

  • 2 pęczki szczawiu 
  • 50 g masła 
  • 180 g śmietany 12% 
  • 1 łyżeczka mąki 
  • sól i pieprz 
  • około 1 l wody 
  • jajka ugotowane na twardo 




Przygotowanie:
Szczaw płuczemy i kroimy. Podsmażamy z połową masła. 


Następnie szczaw zalewamy wodą i gotujemy. Śmietanę mieszamy z mąką, wlewamy do szczawiu i dodajemy resztę masła. Gotujemy oraz solimy i pieprzymy do smaku. Zupę szczawiową podajemy z jajkami ugotowanymi na twardo.

Smacznego!




Obżarciuch
10 Comments
szczaw, szczawiówka, zupa szczawiowa, zupa ze szczawiem, zupy
poniedziałek, 18 maja 2015
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
  • Udostępnij
    Zapisz
szczaw szczawiówka zupa szczawiowa zupa ze szczawiem zupy Zupa szczawiowa

Polecane przepisy

10 komentarzy:

  1. Elżbieta Dziurkowska18 maja 2015 20:16

    Nie podsmażam, wrzucam wprost do wywaru i uwielbiam dużo jajka. Moja ukochana zupka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  2. Marzena Szkodzińska18 maja 2015 21:18

    Lubię co prawda od jakiegoś czasu :-) jest pyszna :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  3. Angelika i Monika Candy Pandas18 maja 2015 22:18

    Raz w życiu jadłyśmy i nawet nam smakowała :) Nawet nie wiemy gdzie dostaniemy u nas szczaw :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  4. Megly19 maja 2015 08:32

    Wieki nie jadłam. Kiedyś jej nie lubiłam- ale byłam jeszcze sporo młodsza i różnie to było u mnie z wybrzydzaniem. Ciekawe czy teraz by mi zasmakowała. Wygląda apetycznie :) Pozdrowionka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  5. Emcia Pichci!19 maja 2015 10:33

    ach zupka jak w domu u mamy <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  6. klaudyna14819 maja 2015 13:44

    Uwielbiam szczawiową z jajkiem, jest pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  7. Julianna Bednarczuk19 maja 2015 15:39

    lubię to!:) ja również nie podsmażam szczawiu, od razu wrzucam do wywaru. Czasem babcia dodawała jeszcze ziemniaki, pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  8. smak uczucie19 maja 2015 16:08

    Super wiosenna zupa. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  9. Czucherkowo20 maja 2015 09:05

    Wstyd, ale nigdy nie jadłam takiej zupy. Twoja wygląda bardzo smacznie, więc mam coraz większą ochotę na nią.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  10. zjedz_mnie20 maja 2015 10:39

    No i przypomniałaś mi, że takie pyszności można już ugotować, dzięki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
Dodaj komentarz
Wczytaj więcej...

Obsługiwane przez usługę Blogger.

Popularne przepisy

  • thumbnails
    Krokiety nowoczesnej Babci
  • thumbnails
    Farszynki Babci
  • thumbnails
    Sałatka HIT imprezy
  • thumbnails
    Ruskie kluski
  • thumbnails
    Sałatka szwajcarska
  • thumbnails
    Ciasto harataniec

Copyright © 2013-2019 Obżarciuch . Idntheme Blogger . Wspierają Nas

Durszlak.pl Baza przepisów kulinarnych Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów rondel Top Blogi zBLOGowani.pl Najlepsze Blogi FlyB - Kulinaria