Kruche ciasto z rabarbarem i pianką budyniową

Kruche ciasto z kwaskowatym rabarbarem oraz lekką i słodką pianką

Wymiary formy: 24x28 cm

Składniki:

kruche ciasto:
  • 250 g masła lub margaryny 
  • 2,5 szklanki mąki 
  • 5 żółtek 
  • 3 łyżki cukru pudru 
  • 1 cukier waniliowy 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
pianka budyniowa:
  • 7 białek 
  • 1 szklanka cukru 
  • 3 budynie waniliowe 
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego 
dodatkowo:
  • kilka łodyg rabarbaru 
  • 2 łyżki kaszy manny 
  • 1 budyń waniliowy 



Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, dodajemy pokrojoną margarynę i żółtka. Zagniatamy na jednolite ciasto. Następnie dzielimy na 2 części (jedna 2/3 ciasta i druga 1/3 ciasta) oraz owijamy w folię aluminiową i wkładamy do zamrażarki na około 1 godzinę. Po tym czasie blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wyjmujemy większą część ciasta oraz wylepiamy dno blachy. Pieczemy w 180 st. przez około 20 min do lekkiego zarumienienia. Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia.



Rabarbar kroimy na kawałki, mieszamy z kaszą manną i budyniem. Tak przygotowany rabarbar przekładamy na podpieczony spód. Białka ubijamy na sztywno, następnie cały czas ubijając dodajemy powoli cukier, budynie i małym strumieniem wlewamy olej. Ubitą pianę wylewamy na ciasto z rabarbarem. Z zamrażarki wyjmujemy mniejszy kawałek ciasta, ścieramy na tarce oraz posypujemy ciasto.



Przygotowane ciasto pieczemy w temperaturze 180 st. przez około 50 minut.

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

49 komentarzy:

  1. Zamawiam kawałeczek u Ciebie. Pyszności! Ciekawa odmiana dla klasycznych ciast rabarbarowych na kruchym spodzie jedynie, a tu jeszcze fajna budyniowa pianka :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmmmm jakie pyszności.... aż mi ślinka cieknie:)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Gabrysiu jaka rabarbarowa uczta pod pierzynką :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Rabarbarowe szaleństwo! :D Cudne ciasto :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniałości serwujesz, chętnie wpadłabym na taka ucztę słodkości !

    OdpowiedzUsuń
  6. Też ostatnio robiłam niemal identyczne, także - jest bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Rabarbarowa fantazja :) poproszę...

    OdpowiedzUsuń
  8. podobne ciasto robię z brzoskwiniami- nie przyszło mi do głowy żeby dodać rabarbaru :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Kocham rabarbar, świetne ciasto ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wspaniale wygląda :-) Gabrysiu podrzuć kawałeczek :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Takie ciasta bardzo lubię, myślę, że u mnie na jednym kawałku by się nie skończyło.

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszne, fantastyczne ciasto z sezonowym rabarbarem. Świetnie zrobiłaś tą piankę budyniową. Aż mi ślinka cieknie na sam widok :)

    OdpowiedzUsuń
  13. mam na dziś w planach też kruche z pianką i rabarbarem;) a jeszcze popatrzyłam na zdjecia i mój apetyt się wzmógł:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Cudo :) i jeszcze tak idealnie wyszło :) napatrzeć się nie można :) zjadłabym z chęcią jeden kawałek :) albo z pięć kawałków :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Idealne ciasto z rabarbarem...pysznie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  16. Mmm jakie piękne ciacho! Wpadam na kawkę :D Muszę też w końcu ten rabarbar złapać, bo za chwilę minie sezon, a ja nie zdążę :o

    OdpowiedzUsuń
  17. Z wielką chęcią bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Oj świetna ta pianka na wierzchu:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Bardzo podoba mi się pomysł na tą piankę, muszę go wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  20. ciekawe ciasto...wsadziłam do piekarnika...ciekawe jakie bedzie ;-)

    OdpowiedzUsuń
  21. pyszne ciacho :) podobne kiedyś robiłam z malinami :)

    OdpowiedzUsuń
  22. zrobiłam własnie jest wspaniałe, tylko jak na mój gust troszkę za dużo proszku do pieczenia, ale jest super

    OdpowiedzUsuń
  23. Świetny i prosty przepis :D więcej takich prosze ! :D

    OdpowiedzUsuń
  24. Czy można zamiast rabarbaru zrobic z truskawkami?

    OdpowiedzUsuń
  25. Witam. Bydunie na sucho....do rabarbaru i reszty ?

    OdpowiedzUsuń
  26. Fajnie tylko po co ta kasza manną?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Żeby wchłonęła nadmiar soku i nie wyszła ciapka ;)

      Usuń
  27. Czy piekarnik ma być nagrzanym, czy wkładamy do zimnego ?

    OdpowiedzUsuń
  28. Jutro ja pieke to ciacho,Rabarbar mam już przygotowany ciekawe czy mi się uda

    OdpowiedzUsuń
  29. Robię dziś z malinami

    OdpowiedzUsuń
  30. Czy powinnam obrac rabarbar??

    OdpowiedzUsuń
  31. Witam serdecznie
    Zrobiłam dzisiaj to ciasto
    Przepis jest bezbłędny!
    Ciasto wyszło kruchutkie a połączenie słodkiej pianki i kwasnego rabarbaru jest świetne.
    Dziękuję za inspiracje

    OdpowiedzUsuń
  32. Czy budynie mają być duże czy wystarczą małe ,będę robiłaz malinami

    OdpowiedzUsuń
  33. A białka to z 7 czy z 5 jajek Bo do ciasta są potrzebne 5 żółtek

    OdpowiedzUsuń
  34. Bardzo pyszne ciasto
    Polecam

    OdpowiedzUsuń
  35. Jakie wymiary blaszki do pieczenia?

    OdpowiedzUsuń