• Kategorie
  • Ciasta i desery
  • Obiady
  • Sałatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Nalewki
  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie

Obżarciuch

  • Strona główna
  • O blogu
  • Kategorie
Menu

Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem

Idealne połączenie kruchego ciasta, kwaśnego rabarbaru i słodkiego budyniu

Wymiary formy: 24x28 cm

Składniki:

kruche ciasto:
  • 250 g masła lub margaryny
  • 2,5 szklanki mąki
  • 5 żółtek
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
warstwa budyniowa:
  • 2 budynie o smaku waniliowym
  • 3 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki cukru
dodatkowo:
  • kilka łodyg rabarbaru
  • 2 łyżki kaszy manny



Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, dodajemy pokrojoną margarynę i żółtka. Zagniatamy na jednolite ciasto. Następnie dzielimy na 2 części (jedna 2/3 ciasta i druga 1/3 ciasta) oraz owijamy w folię aluminiową i wkładamy większą część do lodówki na około godzinę i mniejszą cześć ciasta do zamrażarki. Po tym czasie blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wyjmujemy większą część ciasta oraz wylepiamy dno blachy. Pieczemy w 180 st. przez około 20 min. do lekkiego zarumienienia. Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia.



Rabarbar myjemy i kroimy na kawałki i mieszamy z kaszą manną. Tak przygotowany rabarbar wykładamy na podpieczony spód. Z mleka, proszku budyniowego i cukru gotujemy budyń. Gorący budyń wykładamy na ciasto z rabarbarem. Z zamrażarki wyjmujemy mniejszy kawałek ciasta, ścieramy na tarce o drobnych oczkach oraz posypujemy ciasto.



Przygotowane ciasto pieczemy w temperaturze 180 st. przez około 50 minut.

Smacznego!



Obżarciuch
20 Comments
ciasta, ciasto z rabarbarem, ciasto z rabarbarem i budyniem, kruche ciasto z rabarbarem, rabarbar
wtorek, 19 maja 2015
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
  • Udostępnij
    Zapisz
ciasta ciasto z rabarbarem ciasto z rabarbarem i budyniem kruche ciasto z rabarbarem rabarbar Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem

Polecane przepisy

20 komentarzy:

  1. Megly19 maja 2015 19:13

    widziałam gdzieś podobny przepis na jabłuszkowiec. Jednak teraz sezon na rabarbar w pełni, więc trzeba korzystać. Lubie ciasta z dodatkiem budyniu. Zawsze to jakieś urozmaicenie. Pozdrowionka! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  2. Kinga Łucja19 maja 2015 19:40

    Wygląda smacznie ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  3. Elżbieta Dziurkowska19 maja 2015 19:58

    Osz rabarbarowe szaleństwo :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  4. Ania - Kto ugości moich gości?19 maja 2015 20:12

    Uwielbiam połączenie kruchego ciasta, owoców i budyniu! Robię tak z jabłkami a i z rabarbarem na pewno jest pysznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  5. Urszula - Proste potrawy19 maja 2015 20:41

    Miałam kiedyś podobny przepis na ciasto z rabarbarem i budyniem, ale jakoś nigdy nie upiekłam...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  6. Babe czka19 maja 2015 21:27

    Jak ja uwielbiam tego typu ciasta!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  7. Czucherkowo20 maja 2015 09:03

    Piękne wyszło Ci to ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  8. Marzena Szkodzińska20 maja 2015 09:58

    Pychotka Gabrysiu :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  9. Kolizje Smakow20 maja 2015 10:31

    Bardzo fajne ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  10. marta sztabińska20 maja 2015 10:32

    Pycha!! Ja dzis bede szalała z rabarbarem

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  11. klaudyna14820 maja 2015 17:28

    Uwielbiam takie ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  12. Gosia Szulc20 maja 2015 20:40

    oooooo to już ten czas rabarbarowy?? muszę się wziąć za robotę :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  13. Krystyna Boner20 maja 2015 22:50

    Przerabiam rabarbar. Ale ciasta najbardziej smakują. Twoje tak pysznie wygląda, że chętnie skusiłabym się na kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  14. LIFE STYLERKA22 maja 2015 07:44

    Widzę, że szaleństwo rabarbarowe trwa:). Musze też coś z niego przyrządzić póki jest sezon.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  15. MARZENA n22 maja 2015 09:57

    Nabrałam apetytu, w weekend serwuję rodzince rabarbarowiec! Pozdrawiam ciepło:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  16. Angelika i Monika Candy Pandas23 maja 2015 23:22

    Każde ciasto z rabarbarem przygarniemy :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  17. Krzysztof9 maja 2017 14:19

    Pysznie !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  18. Małgorzata15 maja 2017 17:20

    Czy można sobie ukroić kawałeczek ? :)
    Słodycz budyniu i kwaskowaty rabarbar, jakież to musi być pyszne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  19. Unknown21 lipca 2018 20:36

    A co z bialkami do wyrzucenia




    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec22 lipca 2018 21:44

      nie, można wykorzystać do bezy, panierki lub innego celu :)

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
Dodaj komentarz
Wczytaj więcej...

Obsługiwane przez usługę Blogger.

Popularne przepisy

  • thumbnails
    Krokiety nowoczesnej Babci
  • thumbnails
    Farszynki Babci
  • thumbnails
    Sałatka HIT imprezy
  • thumbnails
    Ruskie kluski
  • thumbnails
    Sałatka szwajcarska
  • thumbnails
    Ciasto harataniec

Copyright © 2013-2019 Obżarciuch . Idntheme Blogger . Wspierają Nas

Durszlak.pl Baza przepisów kulinarnych Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów rondel Top Blogi zBLOGowani.pl Najlepsze Blogi FlyB - Kulinaria