Idealne połączenie kruchego ciasta, kwaśnego rabarbaru i słodkiego budyniu
Wymiary formy: 24x28 cm
Składniki:
kruche ciasto:
- 250 g masła lub margaryny
- 2,5 szklanki mąki
- 5 żółtek
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
warstwa budyniowa:
- 2 budynie o smaku waniliowym
- 3 szklanki mleka
- 1/3 szklanki cukru
dodatkowo:
- kilka łodyg rabarbaru
- 2 łyżki kaszy manny
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, dodajemy pokrojoną margarynę i żółtka. Zagniatamy na jednolite ciasto. Następnie dzielimy na 2 części (jedna 2/3 ciasta i druga 1/3 ciasta) oraz owijamy w folię aluminiową i wkładamy większą część do lodówki na około godzinę i mniejszą cześć ciasta do zamrażarki. Po tym czasie blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wyjmujemy większą część ciasta oraz wylepiamy dno blachy. Pieczemy w 180 st. przez około 20 min. do lekkiego zarumienienia. Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia.
Rabarbar myjemy i kroimy na kawałki i mieszamy z kaszą manną. Tak przygotowany rabarbar wykładamy na podpieczony spód. Z mleka, proszku budyniowego i cukru gotujemy budyń. Gorący budyń wykładamy na ciasto z rabarbarem. Z zamrażarki wyjmujemy mniejszy kawałek ciasta, ścieramy na tarce o drobnych oczkach oraz posypujemy ciasto.
Przygotowane ciasto pieczemy w temperaturze 180 st. przez około 50 minut.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!