Krakersik bez pieczenia

Ekspresowe w przygotowaniu ciasto krakersik bez pieczenia, znakomicie sprawdzi się gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego

Wymiary formy: 24x28 cm

Składniki:
  • 1 l mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • 1 jajko
  • 200 g masła
  • około 300 g krakersów



Przygotowanie:

Około 3/4 l mleka gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Resztę mleka miksujemy z jajkiem, żółtkiem oraz mąką pszenną i ziemniaczaną. Na gotujące mleko wlewamy masę mączno - jajeczną i mieszamy do zagotowania gęstego budyniu. Odstawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy na puch i partiami ciągle miksując dodajemy zimny budyń. W blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy warstwę krakersów, wykładamy połowę kremu i przykrywamy kolejną warstwą ciastek. Wykładamy resztę masy budyniowej i przykrywamy krakersami. Ciasto wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.


Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

5 komentarzy:

  1. Brakuje czegoś do przełamania smaku. A tak jest smaczne do 3 łyżeczki a potem robi się mdłe..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeżeli użyjemy słonych krakersów to słodycz ciasta jest nimi przełamana i ciasto nie jest mdłe :)

      Usuń
  2. Lubie takie ciasta :) Szybko i smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Można środkowa warstwę przełożyć też powidkami skiwkowymi lub z czarnej porzeczki. Ja właśnie dla przełamania smaku zawsze dodaje kwasniejsze konfitury lub dżem i jest pycha.

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepisy super,ciasta szybko się wykonuje i są pyszne. Dziękuję.

    OdpowiedzUsuń