niedziela, 16 września 2018

Kurczak po bałkańsku



Podudzia z kurczaka pieczone z warzywami w sosie pomidorowym, znakomicie sprawdzą się na obiad dla całej rodziny

Składniki:

  • 10 podudzi
  • 2 pomidory
  • 1 łyżka koncentratu
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cebula
  • kilka pieczarek
  • 3 ogórki kiszone
  • sól i pieprz
  • papryka słodka




Przygotowanie:

Podudzia myjemy, osuszamy, nacieramy solą, pieprzem oraz papryką słodką i układamy w naczyniu żaroodpornym. Między kurczakiem układamy pokrojoną w piórka cebulę. Na wierzchu dajemy pokrojoną w kostkę paprykę, ogórki w słupki i pieczarki w plasterki. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i blendujemy z koncentratem, polewamy kurczaka. Mięso przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st., pieczemy około 1 godz. pod przykryciem. Następnie mięso odkrywamy i pieczemy jeszcze około 30 min. Upieczonego kurczaka podajemy z ziemniakami lub frytkami i ulubioną surówką.


Smacznego!



2 komentarze: