Mój mąż powiedział, że to najlepszy przepis na karkówkę jaką dotąd jadł, zachwyca się nią za każdym razem kiedy ją przygotuję
Składniki:
- około 1 i 1/2 kg karkówki
 - 1 czerwona papryka
 - 250 g pieczarek
 - 2 cebule
 - 10 łyżek ketchupu
 - 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
 - 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
 - 4 ząbki czosnku
 - 1/2 szklanki wody
 - majeranek
 - sól
 - pieprz
 - papryka słodka
 - kilka łyżek oleju + do smażenia
 - mąka pszenna do obtaczania
 
Karkówkę kroimy na plastry i rozbijamy za pomocą nakłuwacza. Majeranek, sól, pieprz i paprykę słodką mieszamy z kilkoma łyżkami oleju. W marynacie obtaczamy plastry karkówki i odstawiamy na około 1 godz. Po tym czasie plastry obtaczamy w mące i obsmażamy na rozgrzanym oleju z obu stron. Mięso układamy w naczyniu żaroodpornym.
Następnie plastry karkówki przykrywamy pieczarkami pokrojonymi w plasterki i papryką pokrojoną w grubą kostkę.
Na wierzchu układamy cebulę pokrojoną w piórka. Ketchup, musztardę, koncentrat pomidorowy, wodę i przeciśnięty przez praskę czosnek mieszamy. Sos rozprowadzamy na warzywach. Karkówkę przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. Pieczemy przez około 2 godz. Na około 15 min. przed końcem pieczenia mięso odkrywamy. Karkówkę podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
cebula karkówka karkówka na obiad karkówka po cygańsku obiad papryka pieczarki
Looks great - but I can't copy it to put into the Google translator (as fellow Slav, I understand some words, but not all!). Can't you at least translate your recipe to English - because they look really, really amazing :)))
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smacznie!
OdpowiedzUsuńTrzeba będzie spróbować.
Świetny przepis! Zdjęcia kuszą :)
OdpowiedzUsuńBardzo dobra karkówka. Rozpływa się w ustach, bardzo krucha
OdpowiedzUsuńPyszne!!!!! polecam
OdpowiedzUsuńRównież polecam
OdpowiedzUsuńSuper. Polecam również karkówkę z pieczarkami i zupa cebulowa
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis i pyszne danie! Dziękuję. Polecam!
OdpowiedzUsuńrobiłam karkówkę po zbójecku i cygańsku oba przepisy super
OdpowiedzUsuńda się to jakoś wydrukować? Czy trzeba robić z telefonem w ręku
OdpowiedzUsuńJa robię z ogórkiem kiszonym i papryką konserwową..
OdpowiedzUsuń