Smarowidło do chleba - nasz kanapkowy ulubieniec

Na śniadanie czy kolację bardzo lubimy zajadać różnego rodzaju pasty. Takie smarowidła ze świeżym pieczywem są najlepsze. Jedną z naszych ulubionych past kanapkowych jest pasta jajeczna z pieczarkami. Często gości u nas na stole. Z takim smarowidłem pieczywo nigdy się nie nudzi, a domownicy nie narzekają, że ciągle jedzą kanapki z serem i szynką. Jeżeli jeszcze nie próbowaliście takiej pasty, to koniecznie ją zróbcie, a każdy zje śniadanie i kolację ze smakiem


Składniki:
  • 4 ugotowane jajka
  • 250 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • pęczek szczypiorku
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka śmietany 12% lub 18%
  • sól i pieprz do smaku




Przygotowanie:

Pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebule drobno kroimy. Na maśle podsmażamy pieczarki i cebulę, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Pieczarki smażymy, aż odparuje woda i odstawiamy do wystygnięcia. Jajka i szczypiorek drobno kroimy. Do jajek dodajemy zimne pieczarki, szczypiorek, majonez i śmietanę. Mieszamy. W razie potrzeby pastę doprawiamy solą i pieprzem. Smarowidło podajemy z ulubionym pieczywem. Kanapki z pastą możemy posypać szczypiorkiem.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!