Sałatka duo - specjał do wędlin

Sałatka duo to jeden z naszych ulubionych dodatków do wędliny, kiełbasy i pieczonych mięs. Pierwszy raz taką sałatkę Mąż przygotował na imprezę ze znajomymi, teraz często pojawia się u nas na stole. Goście chętnie się nią częstują. Pasuje na różnego rodzaju uroczystości rodzinne i spotkania ze znajomymi, a nawet kolację bez okazji


Półmisek o wymiarach 29x20 cm i wysokości 4 cm
Składniki:
część z burakami:
  • 2 upieczone lub ugotowane średnie buraki
  • 1 mała cebula
  • 1 kwaśne jabłko
  • sól i pieprz do smaku
  • sok z cytryny do smaku
część chrzanowa:
  • 4 ugotowane jajka
  • 150 g sera żółtego
  • puszka groszku konserwowego (150 g)
  • 3 łyżki chrzanu tartego
  • 2 łyżki majonezu
  • sól i pieprz do smaku


Sałatkę duo podałam na półmisku o wymiarach 29x20 cm i wysokości 4 cm. Sałatkę przed podaniem najlepiej schłodzić w lodówce. Można ją przygotować dzień wcześniej. Sałatka najlepiej smakuje podana z wędlinami i świeżym pieczywem.


Przygotowanie:

Buraki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jabłko obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Pokrojone składniki doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Mieszamy.


Z jajek oddzielamy białka od żółtek. Białka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Groszek konserwowy odsączamy z zalewy. Ser żółty, połowę białek i groszek mieszamy z chrzanem i majonezem. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.


Na brzegi półmiska wykładamy sałatkę z buraków, na środek wykładamy sałatkę chrzanową. Na górę części chrzanowej ścieramy żółtka na drobnych oczkach, a na środek wykładamy pozostawione białko tworząc pasek. Przed podaniem sałatkę najlepiej schłodzić w lodówce.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!