Schab w sosie własnym - najlepszy obiad w wykonaniu Męża

Schab w sosie własnym to najlepszy obiad w wykonaniu Męża. Wszyscy zachwycają się kiedy zrobi w ten sposób mięso. Schab w sosie własnym to mało wymagające danie, trzeba tylko mieć cierpliwość😎 bo gotuje się dość długo, ale warto czekać. Schab w sosie własnym znakomicie sprawdzi się na różnego rodzaju uroczystości, niedzielny obiad i w ciągu tygodnia


Składniki:
  • 1 kg schabu
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • około 1/2 łyżeczki soli
  • pieprz do smaku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka smalcu
  • gałązka świeżego lubczyku
  • około 300 ml wody
  • 2 liście laurowe
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • 1 - 2 łyżki mąki pszennej




Przygotowanie:

Schab kroimy na plastry o grubości około 1 cm. Cebule kroimy w kostkę, a czosnek drobno siekamy. W misce mieszamy majeranek, paprykę słodką, sól, pieprz i olej. Dodajemy czosnek, cebule i mięso. Mieszamy. Na rozgrzanym smalcu obsmażamy z obu stron plastry schabu. Na koniec dajemy cebule, jeżeli została w misce po mięsie.


Schab podlewamy około 300 ml wody. Dodajemy posiekany lubczyk, ziele angielskie i liście laurowe. Przykrywamy. Schab dusimy na niedużym ogniu do miękkości. Od czasu do czasu mięso obracamy i w razie potrzeby dolewamy wodę. Schab gotowałam około 2 godziny. Długość duszenia mięsa zależy od grubości pokrojonych plastrów.


Następnie plastry schabu wyjmujemy na talerz, a sos zagęszczamy mąką rozmieszaną w niewielkiej ilości wody. Ponownie wkładamy plastry schabu i gotujemy jeszcze około 5 minut. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Gotowy schab w sosie podajemy z ryżem, ziemniakami lub kaszą i ulubioną surówką.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!