Pyszne niewymagające danie, którym naje się cała rodzina. Cygański garnek to pożywny obiad, który często gości na naszym stole. Najbardziej lubimy go zajadać ze świeżym pieczywem lub ziemniakami
- około 800 g łopatki wieprzowej
 - 3 cebule
 - 3 ząbki czosnku
 - 1 kg pomidorów
 - 3 papryki (żółta, czerwona, zielona)
 - 500 g pieczarek
 - 1 łyżeczka słodkiej papryki
 - 2 łyżeczki majeranku
 - sól i pieprz do smaku
 - 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
 - olej do smażenia
 - około 1 szklanka wody
 
  Mięso z łopatki kroimy w kostkę. Dodajemy słodką paprykę, majeranek, sól i pieprz. Mieszamy. Mięso podsmażamy na patelni z niewielką ilością oleju. Kiedy mięso się lekko przysmaży dodajemy posiekany czosnek i pokrojoną w kostkę cebulę. Smażymy, aż cebula zmięknie. Mięso przekładamy do dużego garnka i dodajemy obrane i pokrojone w kostkę pomidory. Gotujemy pod przykryciem do rozpadnięcia pomidorów. Następnie dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki. Gotujemy, aż mięso zmięknie.
  Kiedy mięso będzie w sam raz dodajemy pokrojone w kostkę papryki. Całość gotujemy kilka minut, do miękkości papryki. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, dolewamy wodę i doprawiamy do smaku.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Pyszne ! Pominęłam tylko sól. Nawet moja 2 letnia córka zajadała się ze smakiem a zwykle nie chce jeść warzyw.
OdpowiedzUsuńGotuję bigos od kilku lat taki, tylko na koniec dodaję śmietanę. Jest jeszcze lepszy
OdpowiedzUsuńPyszne polrcam
OdpowiedzUsuń