Surówkę ze słoika, jest hitowym dodatkiem do grilla. Ta surówka sprawdza się do pieczonej kiełbasy i wszelkiego rodzaju mięsiwa z grilla. Surówkę robi się w dosłownie kilka minut, a smakuje naprawdę super. Polecam ten przepis
Składniki:
- 1 główka młodej kapusty
- 1 marchewka
- 5 ząbków czosnku
- 1 czerwona papryka
- 1 czerwona cebula
- pęczek szczypiorku
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
- 1 łyżeczka miodu naturalnego (u mnie malinowy)
- 1 łyżka octu spirytusowego 10%
- 3 łyżki oleju
Główkę młodej kapusty szatkuję przy pomocy maszynki. Przez maszynkę przepuszczam też czosnek i ścieram jedną marchewkę. Pęczek szczypiorku siekam. Cebule kroję w drobną kostkę. Z papryki usuwam gniazdo nasienne i kroję ją w drobna kostkę. Do warzyw wsypuje sól i pieprz. Dodaję miód, ocet i olej.
Składniki na surówkę mieszam i surówka jest gotowa do podania. Ja tą surówkę przekładam do słoików i wstawiam do lodówki żeby smaki się przegryzły, a później podaję ją do grilla. Takiej surówki nie przekładam do miski, tylko podaję ją do mięs z grilla czy ogniska w słoikach, na dworze taki patent sprawdza się znakomicie.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
młoda kapusta surówka do grilla surówka na obiad surówka obiadowa surówka z młodej kapusty surówka ze słoika