Najlepsza marynata do marynowanych grzybów

Sezon na grzyby jest w pełni, w tym roku jest istne, grzybowe szaleństwo. Mam już grzyby suszone, mrożone, a teraz pora zrobić kilka słoików z grzybami. Przepis na marynatę do grzybów mam od Mamy, jest to sprawdzony sposób, który można wykorzystać do różnych grzybów. Z ta zalewą wszystkie grzyby wychodzą przepyszne. Takie marynowane grzyby rewelacyjnie sprawdzą się jako przekąska na niejednej domówce. Polecam Wam ten przepis


Ilość: 3 słoiki po 370 ml
Składniki:
  • 500 g oczyszczonych kapeluszy grzybów (najlepiej małych, u mnie koźlarze)
  • woda + sól do obgotowywania grzybów
zalewa:
  • 3 szklanki wody
  • 200 ml octu spirytusowego 10%
  • 3 łyżki cukru
  • 2 liście laurowe
  • 8 kulek ziela angielskiego
  • 8 ziaren pieprzu czarnego
  • 1 łyżka ziaren gorczycy


Do odmierzania składników użyłam szklankę o pojemności 250 ml. Z podanych składników wyszło mi 3 słoiki z marynowanymi grzybami o pojemności 370 ml. Do przepisu najlepiej jest wykorzystać małe grzyby, te większe trzeba pokroić na mniejsze kawałki. Ja do marynowania wykorzystałam kapelusze koźlarzy, ale z powodzeniem możecie wykorzystać też inne grzyby.


Przygotowanie:
Grzyby oczyszczam i odcinam nóżki. Nóżek nie wykorzystuj do marynowania ponieważ będą twarde. Do marynowania używam same kapelusze (większe kroję), a nóżki żeby ich nie marnować będę suszyć. Oczyszczone grzyby płuczę na durszlaku i przekładam do garnka. Grzyby zalewam wodą, solę i je obgotowuję przez 5 minut.


Obgotowane grzyby odcedzam na durszlaku i przelewam zimną wodą. Do garnka wlewam wodę i ocet. Wsypuję cukier i dorzucam liścia laurowego, ziele angielskie, pieprz i gorczycę. Mieszam i zagotowuję. Do gotującej się zalewy przekładam grzyby i gotuje 5 minut.


Gorące, gotujące się grzyby razem z zalewą przekładam do słoików. Słoiki od razu zakręcam i odstawiam do wystygnięcia. Grzybów marynowanych nie pasteryzuję. Zimne słoiki wynoszę do spiżarki.

Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!