środa, 20 sierpnia 2014

Sałatka z porami



Sałatka ta doskonale nadaje się do śniadania i kolacji oraz sprawdzi się jako imprezowy smakołyk

Składniki:

  • 2 pory 
  • 3 jajka 
  • puszka kukurydzy (300 g) 
  • 15 dag sera żółtego 
  • 1/2 papryki marynowanej lub 2 ogórki konserwowe 
  • sól i pieprz 
  • 2 łyżki majonezu 
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego 
  • natka pietruszki 


Przygotowanie:

Jajka gotujemy na twardo. Następnie oczyszczone, umyte pory kroimy w cienkie plastry i zalewamy je na 2-3 minuty wrzącą wodą i odcedzamy. Potem kroimy w drobną kostkę ugotowane jajka oraz paprykę i dosypujemy do pory. Dodajemy także odcedzoną z zalewy kukurydzę, starty ser na tarce o grubych oczkach i posiekaną natkę pietruszki. Wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec dokładamy jeszcze majonez wymieszany z jogurtem, doprawiamy solą, pieprzem i ponownie delikatnie wszystko mieszamy. 

Smacznego!



17 komentarzy:

  1. Gabrysiu jaka ładna sałateczka, aż się człowiek robi głodny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności. Bardzo lubię dodatek pora w sałatkach :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Podobną jadłam na wakacjach, do ryby była pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mniam! moja babcia robi podobną! pycha!

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszna musi być, i taka prosta, idealna jak wpadną niezapowiedziani goście :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dzięki wielkie!jutro mam gosci,więc od rana robię Twoją sałatkę!Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubię takie sałatki. Muszę koniecznie ją zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszna :) koniecznie muszę zrobić....
    Pozdrawiam <3

    OdpowiedzUsuń
  9. Sałatka wygląda bardzo apetycznie :) Dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie : www.tropikalnakuchnia.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  10. jaka apetyczna, prosto, pięknie i pysznie porywam przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Smakowicie. Lubię por, ale do sałatki w takiej ilości nie dodawałam. Chętnie spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pory lubię, tylko dlaczego jest sparzona wrzącą wodą. Czego nie wiem o tej smacznej roślince? Sałatki nie jadłam jeszcze, przymierzam się i zrobię. Na pewno będzie smaczna.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. sparzony por jest łagodniejszy w smaku i łatwiej go trawimy, pozdrawiam!

      Usuń
  13. I teraz mam problem jaka zrobić jutro do obiadu czy studencka czy z porami ha ha

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...