Surówka majówka do grilla i kotleta

Surówka majówka to pyszna wiosenna i kolorowa surówka, która idealnie pasuje do mięs z grilla czy zwykłego kotleta. Tą surówkę z powodzeniem można podać do każdego obiadu. To uniwersalna surówka, którą wszyscy chętnie zajadają. Polecam Wam wypróbować przepis na tą surówkę


Składniki:
  • 1/2 główki młodej kapusty
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 żółtej papryki
  • 1 czerwona cebula
  • 1 długi ogórek
  • pęczek rzodkiewki
  • pęczek szczypiorku
  • 200 ml przegotowanej, zimnej wody
  • 5 łyżek octu spirytusowego 10%
  • 2 łyżki miodu
  • około 1/2 łyżeczki soli
  • pieprz czarny mielony do smaku


Do przygotowania surówki użyłam żółtą i czerwoną paprykę. Jeżeli chcecie możecie użyć paprykę w jednym kolorze, żółtą bądź czerwoną. Surówka wyjdzie równie smaczna, będzie tylko mniej kolorowa. Do zalewy wykorzystałam miód nawłociowy, ale możecie użyć też inny miód np. wielokwiatowy. Użyjcie tylko miód naturalny nie sięgajcie po sztuczne zamienniki. Surówka majówka najlepiej smakuje jak się przegryzie, minimum 1 godzinę. Taką surówkę można przechowywać w lodówce nawet kilka dni.


Przygotowanie:
Kapustę szatkujemy. Cebulę kroimy w piórka, a rzodkiewki w półplasterki. Paprykę czerwoną i żółtą kroimy w paski, a ogórka razem ze skórką w półplasterki. Szczypiorek drobno kroimy.


Do wody dodajemy ocet, miód, sól i pieprz. Składniki mieszamy. Powstałą zalewę dodajemy do pokrojonych warzyw. Surówkę mieszamy.


Surówkę przekładamy do słoików razem z zalewą. Słoiki zakręcamy i surówkę odstawiamy do przegryzienia na minimum 1 godzinę. Tak przygotowaną surówkę możemy przechowywać w lodówce kilka dni.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

3 komentarze:

  1. Czy można zastąpić ocet cytryną???

    OdpowiedzUsuń
  2. Można zastąpić octem jabłkowym.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyśmienita surówka !!! Rodzina i znajomi - zachwyceni !!! Gorąco polecam. Gratuluję wspaniałych i oryginalnych przepisów.

    OdpowiedzUsuń