Karkówka po zbójnicku

Wyjątkowo prosty przepis na pyszne mięso z warzywami. Tak przygotowana karkówka jest jedną z lepszych jakie jadłam

Składniki:
  • około 700 g karkówki
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona
  • 1 papryka żółta
  • 1 cebula
  • mały słoik ogórków konserwowych
  • około 200 g pieczarek
  • 1 szklanka wody
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki koncentratu
  • 1/2 szklanki ketchupu pikantnego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka
  • kilka łyżek oleju do smażenia




Przygotowanie:

Karkówkę kroimy w grubą kostkę, przyprawiamy solą, pieprzem i papryką. Mięso obsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Paprykę i cebulę kroimy w kostkę, pieczarki w plasterki, a ogórki w grube, krótkie słupki. Do warzyw dodajemy obsmażone mięso i mieszamy. Do miski wlewamy wodę, dodajemy musztardę, koncentrat, ketchup, przeciśnięty przez praskę czosnek i cukier. Mieszamy i sosem zalewamy karkówkę z warzywami. 


Pieczemy w 180 st. pod przykryciem przez około 1 godz. 30 min.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku


Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

4 komentarze:

  1. Wygląda smacznie! Ciekaw jestem tego sosu... Chętnie wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne i bardzo proste w przygotowaniu. Co prawda zapominiałam o ogórkach, ale i tak wyszło super.

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy można by karkówkę zastąpić wołowiną lub innym mięsem mniej tłustym ?

    OdpowiedzUsuń