Syrop z czeremchy

Syrop z czeremchy znakomicie sprawdzi się jako dodatek do herbaty. Owoce czeremchy zawierają dużo witaminy C, mają działanie antybakteryjne, przeciwgrzybiczne, obniżają ciśnienie krwi i pomagają w chorobach dróg oddechowych

Ilość: 16 butelek (300 ml)

Składniki:

  • 4 kg czeremchy
  • 3 l wody
  • 2 kg cukru
  • 1 cytryna



Przygotowanie:

Owoce czeremchy przebieramy, myjemy, wrzucamy do garnka i dolewamy 2 l wody. Gotujemy na małym ogniu około 5 - 7 min. Zdejmujemy, garnek przykrywamy np. kocem i odstawiamy na 12 godz., a najlepiej całą noc. Po tym czasie owoce przecedzamy przez sito, tak aby jak najwięcej miąższu oddzielić od pestek. Sok pozostawiamy, nie wylewamy. Oddzielone owoce zalewamy 1 l wody, doprowadzamy do zagotowania i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Następnie przecedzamy je przez sito oraz wyciskamy sok. Powstałe soki łączymy ze sobą, dodajemy sok z cytryny oraz cukier i zagotowujemy. 



Sok przelewamy do wyparzonych buteleczek i zakręcamy. Butelki z sokiem pasteryzujemy gotując w wodzie przez kilka minut.

Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

7 komentarzy:

  1. Bardzo chętnie bym skosztowała :)

    OdpowiedzUsuń
  2. aśka. nalewki i wino z czeremchy robimy już od kilkunastu lat -- smak niepowtarzalny

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie robię, z Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Można zostawić po pierwszym gotowaniu na 24h?

    OdpowiedzUsuń
  5. CY można zmniejszyć ilość cukru do 0,5 kg ???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zawsze robię z taką ilością, nie wiem czy po tak zmniejszonej ilości cukru sok będzie się dobrze przechowywał :)

      Usuń