niedziela, 19 sierpnia 2018

Schab po rusku



Soczyste plastry schabu pieczone z cebulką pod serem żółtym, znakomite na szybki i smaczny niedzielny obiad

Składniki:


  • około 1 i 1/2 kg schabu
  • 4 łyżki majonezu
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • sól i pieprz
  • papryka słodka
  • 3 duże cebule
  • 10 plastrów sera żółtego



Przygotowanie:

Schab myjemy, osuszamy, kroimy w plastry oraz nacieramy solą i pieprzem. Cebulę kroimy w grubą kostkę, mieszamy z musztardą i majonezem. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką słodką. W naczyniu żaroodpornym układamy plastry schabu na zmianę z sosem cebulowym. Wstawiamy pod przykryciem do piekarnika nagrzanego do 200 st. i pieczemy około 1 godz. 30 min. Po tym czasie na schabie układamy plastry sera i wstawiamy ponownie do piekarnika bez przykrycia na około 20 min. Schab podajemy z ziemniakami lub frytkami i ulubioną surówką.


Smacznego!



3 komentarze:

  1. Bardzo apetyczne :) Mięsne dania lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię proste nie skomplikowane przepisy a te schab idealny prosty a coś innego.

    OdpowiedzUsuń