Mambo bez pieczenia

Pyszne i proste w przygotowaniu ciasto bez pieczenia na herbatnikach z masą budyniową, warstwą gruszkową i śmietankową pianką. Znakomicie sprawdzi się na deser w upalne dni

Wymiary formy: 25x36 cm

Składniki:

krem budyniowy:
  • 1/2 l mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 budyń śmietankowy
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 cukier waniliowy
  • 200 g masła
warstwa gruszkowa:
  • 1 kg gruszek
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 szklanki wody
  • 3 galaretki cytrynowe
pianka śmietankowa:
  • 330 ml śmietanki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki wrzątku
dodatkowo:
  • około 150 g herbatników kakaowych
  • 50 g startej gorzkiej czekolady



Przygotowanie:

Gruszki myjemy, obieramy, kroimy na kawałki i skrapiamy sokiem z cytryny. Wstawiamy na mały ogień, dolewamy wodę i dusimy do rozpadnięcia się owoców. Następnie wsypujemy galaretki cytrynowe, mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy do wystygnięcia. W międzyczasie przygotowujemy krem budyniowy. 300 ml mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Pozostałe mleko mieszamy z budyniem i mąką. Mieszaninę wlewamy do wrzącego mleka oraz mieszając zagotowujemy budyń i odstawiamy do wystygnięcia. Masło w temp. pokojowej ucieramy na puszystą masę i partiami dodajemy zimny budyń. Na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia układamy warstwę herbatników, wykładamy krem budyniowy i tężejącą masę gruszkową. W międzyczasie żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do ostygnięcia. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno i lekkim strumieniem wlewamy zimną żelatynę. Powstałą piankę wylewamy na zastygniętą warstwę gruszkową i odstawiamy do stężenia. 



Zastygnięte ciasto posypujemy gorzką czekoladą.


Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

1 komentarz: