Zakręcone ogórki - efektowny i smaczny sposób na przekąskę z ogórków

Zakręcone ogórki to rewelacyjny pomysł na przepyszną przekąskę do grilla. Tak przygotowane ogórki znakomicie wyglądają. Goście zawsze są zachwyceni takimi ogórkami. Polecam ten przepis


Składniki:
  • 8 ogórków gruntowych
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 2 łyżki miodu naturalnego
  • 3 łyżki ziaren sezamu
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 2 łyżki oleju


Przygotowanie:
Do zrobienia zakręconych ogórków potrzebne są pałeczki do sushi, ja akurat nie mam więc wykorzystam słomki. Ogórka układam pomiędzy słomkami i ogórka kroje pod kątem prostym w plasterki, dzięki temu, że mam słomki, ogórka nie przekrajam do końca. Następnie ogórka odwracam do góry nogami i tym razem kroję go pod ukosem. Z pokrojonego ogórka wychodzi sprężynka, harmonijka. Do miski wlewam sos sojowy, ocet ryżowy, miód, wsypuję sezam, ostrą paprykę i dodaję olej. Składniki na sos mieszam.


Ogórki mieszam z przygotowanym sosem. Zakręcone ogórki wstawiam do lodówki na około 1 godzinę, smaki się fajnie przegryzą, a ogórki zmiękną. Jeżeli nie chcecie, żeby ogórki były takie długie, możecie je podzielić na mniejsze kawałki. U nas zdecydowanie w taki sposób przygotowane ogórki muszą być długie.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!