Gorące kanapki z blachy przygotowuje się bardzo szybko i są naprawdę smaczne. Jest to znakomity patent na wykorzystanie czerstwego pieczywa. Wystarczy dodać kilka składników, zapiec w piekarniku i pyszną kolacje na ciepło lub śniadanie mamy gotowe. Poleca Wam ten przepis
Składniki:
- 6 łyżek ulubionego ketchupu
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki przyprawy do pizzy
- 12 kromek chleba
- 12 plasterków ulubionej szynki
- 4 - 5 ogórków konserwowych
- 2 - 3 pomidory
- 12 plasterków sera żółtego (u mnie gouda)
Do kanapek na ciepło wykorzystajcie swój ulubiony ketchup. Możecie użyć ketchup łagodny, a jak lubicie bardziej pikantne potrawy to wykorzystajcie ketchup pikantny. Nawet możecie pomieszać ketchup łagodny i pikantny. Zamiast przyprawy do pizzy możecie wykorzystać też zioła prowansalskie.
Do ketchupu przeciskam przez praskę czosnek. Dodaję zioła do pizzy i mieszam. Przygotowanym sosem smaruję kromki chleba i układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na kromki chleba układam plasterki szynki, pokrojone w plasterki pomidory i ogórki. Kanapki przykrywam plasterkami sera żółtego.
Tak przygotowane kanapki wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. z funkcją góra - dół. Kanapki zapiekam około 10 minut, aż ser się rozpuści.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
gorące kanapki z blachy kanapki na ciepło kanapki na gorąco kanapki z piekarnika przekąski śniadanie i kolacja zapiekanki