Gorące kanapki z blachy

Gorące kanapki z blachy przygotowuje się bardzo szybko i są naprawdę smaczne. Jest to znakomity patent na wykorzystanie czerstwego pieczywa. Wystarczy dodać kilka składników, zapiec w piekarniku i pyszną kolacje na ciepło lub śniadanie mamy gotowe. Poleca Wam ten przepis


Składniki:
  • 6 łyżek ulubionego ketchupu
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki przyprawy do pizzy
  • 12 kromek chleba
  • 12 plasterków ulubionej szynki
  • 4 - 5 ogórków konserwowych
  • 2 - 3 pomidory
  • 12 plasterków sera żółtego (u mnie gouda)
Do kanapek na ciepło wykorzystajcie swój ulubiony ketchup. Możecie użyć ketchup łagodny, a jak lubicie bardziej pikantne potrawy to wykorzystajcie ketchup pikantny. Nawet możecie pomieszać ketchup łagodny i pikantny. Zamiast przyprawy do pizzy możecie wykorzystać też zioła prowansalskie.


Przygotowanie:
Do ketchupu przeciskam przez praskę czosnek. Dodaję zioła do pizzy i mieszam. Przygotowanym sosem smaruję kromki chleba i układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na kromki chleba układam plasterki szynki, pokrojone w plasterki pomidory i ogórki. Kanapki przykrywam plasterkami sera żółtego.


Tak przygotowane kanapki wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. z funkcją góra - dół. Kanapki zapiekam około 10 minut, aż ser się rozpuści.

Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!