czwartek, 5 lutego 2015

Ciasto Pijak



Pijak to ciasto o spodzie makowo-kokosowym, przełożone kremem budyniowym z alkoholem, przykryte "pijanymi" herbatnikami i polane czekoladą. Jest tak pyszne, że trudno odmówić sobie kolejnego kawałka

Wymiary formy: 25x 36 cm

Składniki:

spód:
  • 6 białek 
  • 15 dag suchego maku 
  • 15 dag wiórek kokosowych 
  • 15 dag cukru 
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego 
  • szczypta soli 
krem:
  • 6 żółtek 
  • 5 łyżek cukru 
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego 
  • 2 opakowania budyniu waniliowego (2x40 g) 
  • 2 szklanki mleka 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 
  • 1 kostka masła (200 g) 
  • 4 łyżki adwokatu lub wódki 
polewa:
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady (100 g) 
  • 5 łyżek wody lub mleka 
dodatkowo:
  • 2 paczki herbatników (ok. 200 g, 23 sztuki) 
  • wódka do nasączania herbatników 
  • wiórka kokosowe do posypania ciasta 



Przygotowanie:

Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Stopniowo dodajemy cukry. Do ubitej piany wsypujemy wymieszany mak z wiórkami i łyżką delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i pieczemy w nagrzanym piekarniku (160-170 st.) ok. 30 minut. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

 

Następnie przygotowujemy krem: żółtka, makę, budynie i 1/2 szkl. mleka miksujemy na gładka masę. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrami. Na gotujące się mleko wlewamy powoli masę budyniową i energicznie mieszamy. Gotujemy, aż zgęstnieje. Zestawiamy z ognia i studzimy. Potem miękkie masło miksujemy lub ucieramy na puszystą masę i dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu. Dobrze miksujemy po dodaniu każdej porcji. Na koniec wlewamy alkohol. Tak powstały krem wykladamy na spód makowo-kokosowy. Na nim układamy herbatniki nasączone alkoholem (wódkę wlewamy na talerzyk i z obu stron maczamy w niej herbatniki). Następnie przygotowujemy polewe. Pokruszoną czekoladę z wodą rozpuszczamy w kapieli wodnej. Lekko studzimy, polewamy nią herbatniki. Potem posypujemy wiórkami kokosowymi.

  

Ciasto wstawiamy do lodówki na ok. 2 godz. 

Smacznego!



32 komentarze:

  1. Takie pijane ciasto będzie idealne na karnawał :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto idealne do herbaty, bardzo pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pamiętam to ciasto, w moim rodzinnym domu takie piekliśmy.Pychotka !!

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam to ciasto, robiłam je już kilka razy. Najbardziej smakowało mojemu tacie :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne i wielkie.Też kiedyś piekłam takie duże ciasta ,teraz to juz połowa z połowy.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto wygląda obłędnie. Jeszcze jedna uwaga odnośnie przepisu. Bardzo, bardzo podoba mi się to,że są podane wymiary blaszki. Nie zawsze autorzy to robią a jest to bardzo istotne:) Pozdrawiam!!!:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pijane herbatniki - ekstra! ;) Ciacho wygląda wspaniale! Poczęstowałabym się do kawy! :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Muszę przyznać, że bardzo apetyczne. :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Przepis zapisany :-) Zanim upiekę, to poproszę o kawałek.

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam takie ciasta! Nie uchował się jeszcze jakiś malutki kawałeczek?

    OdpowiedzUsuń
  11. To prawda, że jest pyszne :) co prawda jadłam kupione ale to domowe to dopiero musi smakować!!! :)
    Ps. zapraszam do wzięcia udziału w konkursie u mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo fajnie wygląda, a i składniki bardzo zachęcające :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo ładnie Ci wyszło, lubię pijaczynę nie ukrywam tego :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Brzmi świetnie, szczególnie ten krem, który pewnie bym wyjadł zanim pojawiłby się on na cieście :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Proponuje zamiast herbatników użyc biszkopty typu Lady Finger oczywiscie namoczyc bardzo krótko w przygotowanym trunku,ja uzywałam kaluha rozcieczoną trochę kawą i układałam na masie budyniowej.Na samym wierzchu tylko popisałam czekoladą w nie zidentikowane kreski lub wzorki.Do kremu budyniowego mozna wmieszac pijane rodzynki.Smakuje obłednie

    OdpowiedzUsuń
  16. Pijaka w wersji z makiem i kokosem jeszcze nie widziałyśmy. Taka wersja bardziej nas zachęca do spróbowania tego ciasta niż ta w naszej rodzinie tradycyjna, a warto zaznaczyć, że nie lubimy alkoholowych słodkości :)
    Każda warstwa wygląda obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  17. uwielbiam pijaka, to przepyszne ciasto : )

    OdpowiedzUsuń
  18. Czy te budynie do kremu mają być bez cukru?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja dawałam z cukrem, natomiast jak chcesz mniej słodszą masę to bez cukru możesz dać :) Pozdrawiam!

      Usuń
    2. Dziękuję bardzo i również pozdrawiam,właśnie jutro mam zamiar piec to ciasto z Pani przepisu i aż się boję,czy mi się uda,bo nie jestem zbyt dobra w pieczeniu:)

      Usuń
    3. Ciasto powinno wyjść bez żadnych problemów :) dużo osób już robiło z tego przepisu więc myślę, że nie ma obawy :)

      Usuń
  19. Wygląda wyśmienicie napewno na świeta zrobie tylko chciałabym wiedziec czy ten mak ma byc surowy prosto z paczki czy wcześniej namoczony przez noc?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a dziękuję bardzo :) mak surowy, prosto z paczki :D pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  20. Robiłam to ciasto super; polecam...

    OdpowiedzUsuń
  21. Czym mozna zastąpić alkohol, by cisto nie było mdłe.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. alkohol można zastąpić herbatą owocową lub wodą z cytryną, ale to jest typowy przepis na ciasto dla dorosłych :) Pozdrawiam!

      Usuń
  22. Przepis jest zły! Bo proszę mi powiedzieć jakim cudem starczy masa budyniowa zrobiona z dwóch szklanek mleka budyniu i masła na tak dużą blaszkę? Przecież masa budyniowa będzie miał wysokość nie większa niż 1 cm!!!! A na zdjęciu nie widać że budyń jest tylko cieniutkim paskiem na cieście???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masy budyniowej nie jest za mało. Zawsze ilość masy można podwoić, ale uważam że taka ilość jest wystarczająca. Pozdrawiam!

      Usuń
  23. Przepis super ale proszę poprawić błąd w pisowni. Nie pisze się wiórka kokosowe tylko wiórki kokosowe. Pozdrawiam,

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...