Ekspresowe dwukolorowe ciasto, która zawsze się udaje. Rewelacyjnie wygląda i w sam raz pasuje do porannej kawy
Wymiary formy: 24x28 cm
Składniki:
- 4 jajka
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka gazowanej wody
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki kakao
- margaryna + bułka tarta do nasmarowania blachy
- aromat waniliowy
Przygotowanie:
Całe jajka ucieramy z cukrem. Dodajemy 2 1/2 szklanki mąki, olej, wodę, proszek do pieczenia i aromat oraz dalej ucieramy. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy 1/2 szklanki mąki, a do drugiej kakao. Ciasta mieszamy.
Na wysmarowaną blachę wylewamy w jednym miejscu, na środku, na zmianę raz jasne, a raz ciemne ciasto. Tak przygotowaną zebrę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. i pieczemy około 50 minut.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!