• Kategorie
  • Ciasta i desery
  • Obiady
  • Sałatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Nalewki
  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie

Obżarciuch

  • Strona główna
  • O blogu
  • Kategorie
Menu

Ciasto Zebra



Ekspresowe dwukolorowe ciasto, która zawsze się udaje. Rewelacyjnie wygląda i w sam raz pasuje do porannej kawy

Wymiary formy: 24x28 cm

Składniki:

  • 4 jajka 
  • 3 szklanki mąki 
  • 1 szklanka oleju 
  • 1 szklanka gazowanej wody 
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 1/2 szklanki cukru 
  • 2 łyżki kakao 
  • margaryna + bułka tarta do nasmarowania blachy 
  • aromat waniliowy 




Przygotowanie:

Całe jajka ucieramy z cukrem. Dodajemy 2 1/2 szklanki mąki, olej, wodę, proszek do pieczenia i aromat oraz dalej ucieramy. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy 1/2 szklanki mąki, a do drugiej kakao. Ciasta mieszamy.

 

Na wysmarowaną blachę wylewamy w jednym miejscu, na środku, na zmianę raz jasne, a raz ciemne ciasto. Tak przygotowaną zebrę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. i pieczemy około 50 minut.

    

Smacznego!




Obżarciuch
27 Comments
ciasta, ciasto dwukolorowe, ciasto w paski, ciasto zebra, zebra
niedziela, 1 lutego 2015
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
  • Udostępnij
    Zapisz
ciasta ciasto dwukolorowe ciasto w paski ciasto zebra zebra Ciasto Zebra

Polecane przepisy

27 komentarzy:

  1. Dieta moja pasja.1 lutego 2015 20:55

    Gabrysiu jaka piękna wyrośnięta zeberka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  2. megii0131 lutego 2015 21:05

    Idealna))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  3. ladylaura1 lutego 2015 21:11

    Pyszna i śliczna.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  4. Agnieszka Gąsior1 lutego 2015 22:44

    Bardzo lubię! Twoja jest idealna! Pięknie Ci wyrosła. Narobiłaś mi ochoty!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  5. Marzena Szkodzińska2 lutego 2015 06:38

    Oj dawno nie jadłam zeberki a bardzo ją lubię. Dzięki Aguś za przypomnienie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzena Szkodzińska2 lutego 2015 06:39

      Przepraszam nie Aguś a Gabrysiu :-) wybacz ale chyba jeszcze śpię :-)

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Gabriela Borowiec2 lutego 2015 07:51

      Wybaczam, każdy się może pomylić :):):) pozdrawiam!

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    3. Odpowiedz
  6. Lena2 lutego 2015 08:25

    Proste, a jak fajnie wygląda ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  7. Julianna Bednarczuk2 lutego 2015 12:04

    zebra zawsze się udaje, niezawodne ciasto:) Twoja zebra wygląda doskonale!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  8. Agata Broncel2 lutego 2015 12:15

    Faktycznie jest to ciasto, które zawsze się udaje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  9. Renata Walczak2 lutego 2015 13:01

    Ukochane ciasto mojego M :)
    pięknie wyszła:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  10. Angelika i Monika Candy Pandas2 lutego 2015 13:33

    Cudnie wygląda :D Do tego sposobu lania ciasta trzeba mieć cierpliwość :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  11. klaudyna1482 lutego 2015 14:15

    Uwielbiam zebrę to proste i bardzo pulchne ciasto.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  12. Kuchnia Pszczoły2 lutego 2015 14:50

    Jaka puszysta i pięknie wyrośnięta (: U mnie zawsze szybko znika. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  13. amandaricci.butikzprzepisami2 lutego 2015 16:37

    Jakie dekoracyjne! Chętnie poczęstowałabym się do kawy! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  14. Sosna3 lutego 2015 09:10

    Jedno z lepszych ciast z dzieciństwa :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  15. Anonimowy3 lutego 2015 13:30

    Nie mam wody gazowanej, może być normalna?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec3 lutego 2015 17:46

      może być zwykła, tylko że ciasto będzie mniej puszyste :) Pozdrawiam!

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
  16. Łukasz Majchrowski3 lutego 2015 14:11

    Wygląd ma rzeczywiście rewelacyjny! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olka3 lutego 2015 17:54

      Zgadzam się z przedmówcą :) piękna zebra!!

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
  17. Naturalne metody4 lutego 2015 15:26

    Ciasta tego typu są wyśmienite,puszyste i delikatne w smaku.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  18. Joanna Ł5 lutego 2015 17:19

    Pyszne i piękne ciasto :) uwielbiam zebrę bo nie jest sucha :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  19. Maminek kulinarny6 stycznia 2016 10:33

    Niezawodne i bardzo efektowne ciasto:) i chociaż wygląda na skomplikowane - to wcale takie nie jest:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  20. Anonimowy7 stycznia 2016 00:17

    Mnie zawsze sie udaje jest prosta wilgotna nie sucha bo jest na oleju nie na margarynie jest pyszna gdybym mogla robilabym ja codziennie wcina sie ja tak szybko jak sie ja robi ja robie w wersji z polewa czekoladowa wlasnej roboty margaryna kakao i cukier polewam i posypuje orzechami no palce lizac nic innego bym nie jadla tylko ta zebre.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  21. Joanna Kowalczyk7 stycznia 2016 12:45

    Hej a można użyć słodkiego kako ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  22. Grażyna Wodecka12 stycznia 2016 11:04

    Efektowne ciasto,które,jak napisałaś,zawsze się udaje :) Fajny przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  23. Anna Kacprzak24 listopada 2016 19:52

    Zazdroszczę tego ciasta, ja uwielbiam piec, niestety zebra NIGDY jeszcze mi nie wyszła, za każdym razem zakalec, a piekłam ją już bagatela 5 razy z różnych przepisów! Naprawdę nie mam pojęcia co robię źle, inne ciasta mi wychodzą, zebra nigdy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
Dodaj komentarz
Wczytaj więcej...

Obsługiwane przez usługę Blogger.

Popularne przepisy

  • thumbnails
    Śledzie na cztery sposoby
  • thumbnails
    Pierniczki miękkie od razu po upieczeniu
  • thumbnails
    Stary przepis Babci na makowiec
  • thumbnails
    Chałwowiec bez pieczenia
  • thumbnails
    Paszteciki z przepisu Babci
  • thumbnails
    Kotlety pieczarkowe Teściowej

Copyright © 2013-2019 Obżarciuch . Idntheme Blogger . Wspierają Nas

Durszlak.pl Baza przepisów kulinarnych Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów rondel Top Blogi zBLOGowani.pl Najlepsze Blogi FlyB - Kulinaria