Ciasto Zebra

Ekspresowe dwukolorowe ciasto, które zawsze się udaje. Rewelacyjnie wygląda i w sam raz pasuje do porannej kawy

Wymiary formy: 24x28 cm

Składniki:
  • 4 jajka
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka gazowanej wody
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • margaryna + bułka tarta do przygotowania formy
  • aromat waniliowy



Przygotowanie:

Całe jajka ucieramy z cukrem. Dodajemy 2 i 1/2 szklanki mąki, olej, wodę, proszek do pieczenia i aromat oraz dalej ucieramy. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy 1/2 szklanki mąki, a do drugiej kakao. Ciasta mieszamy.



Na wysmarowaną blachę za pomocą łyżki wylewamy w jednym miejscu, na środku, na zmianę raz jasne, a raz ciemne ciasto.




Tak przygotowaną zebrę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. i pieczemy około 50 min.


Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

36 komentarzy:

  1. Gabrysiu jaka piękna wyrośnięta zeberka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię! Twoja jest idealna! Pięknie Ci wyrosła. Narobiłaś mi ochoty!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj dawno nie jadłam zeberki a bardzo ją lubię. Dzięki Aguś za przypomnienie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepraszam nie Aguś a Gabrysiu :-) wybacz ale chyba jeszcze śpię :-)

      Usuń
    2. Wybaczam, każdy się może pomylić :):):) pozdrawiam!

      Usuń
  4. Proste, a jak fajnie wygląda ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. zebra zawsze się udaje, niezawodne ciasto:) Twoja zebra wygląda doskonale!

    OdpowiedzUsuń
  6. Faktycznie jest to ciasto, które zawsze się udaje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj mocno bym polemizowała, 5 podejść do zebry miałam, za każdą próbą z innego przepisu i za każdym razem spektakularny wręcz zakalec nadający się tylko do wyrzucenia

      Usuń
  7. Ukochane ciasto mojego M :)
    pięknie wyszła:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudnie wygląda :D Do tego sposobu lania ciasta trzeba mieć cierpliwość :P

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam zebrę to proste i bardzo pulchne ciasto.

    OdpowiedzUsuń
  10. Jaka puszysta i pięknie wyrośnięta (: U mnie zawsze szybko znika. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  11. Jakie dekoracyjne! Chętnie poczęstowałabym się do kawy! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jedno z lepszych ciast z dzieciństwa :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Nie mam wody gazowanej, może być normalna?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. może być zwykła, tylko że ciasto będzie mniej puszyste :) Pozdrawiam!

      Usuń
  14. Wygląd ma rzeczywiście rewelacyjny! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się z przedmówcą :) piękna zebra!!

      Usuń
  15. Ciasta tego typu są wyśmienite,puszyste i delikatne w smaku.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  16. Pyszne i piękne ciasto :) uwielbiam zebrę bo nie jest sucha :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Niezawodne i bardzo efektowne ciasto:) i chociaż wygląda na skomplikowane - to wcale takie nie jest:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Mnie zawsze sie udaje jest prosta wilgotna nie sucha bo jest na oleju nie na margarynie jest pyszna gdybym mogla robilabym ja codziennie wcina sie ja tak szybko jak sie ja robi ja robie w wersji z polewa czekoladowa wlasnej roboty margaryna kakao i cukier polewam i posypuje orzechami no palce lizac nic innego bym nie jadla tylko ta zebre.

    OdpowiedzUsuń
  19. Efektowne ciasto,które,jak napisałaś,zawsze się udaje :) Fajny przepis.

    OdpowiedzUsuń
  20. Zazdroszczę tego ciasta, ja uwielbiam piec, niestety zebra NIGDY jeszcze mi nie wyszła, za każdym razem zakalec, a piekłam ją już bagatela 5 razy z różnych przepisów! Naprawdę nie mam pojęcia co robię źle, inne ciasta mi wychodzą, zebra nigdy.

    OdpowiedzUsuń
  21. A czy jak ubije jajka z cukrem to make, wode, olej i proszek dodajemy wszystko na raz czy tez porcjami w jakiejs kolejnosci? Dziekuje i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dodajemy wszystko i ucieramy do połaczenia składników

      Usuń
  22. Dziekuje bardzo :-) wlasnie upieklam.To chyba cud pierwszy raz mi wyszlo to ciasto, to byla 5 proba z roznych przepisow. Super przepis dziekuje i polecam :-)

    OdpowiedzUsuń
  23. na jakich obrotach miksujemy? czy po ubiciu jajek z cukrem zmniejszamy obroty miksera?

    OdpowiedzUsuń
  24. na średnich, miksuje cały czas na takich samych

    OdpowiedzUsuń
  25. 3 łyżeczki proszku? Nie za dużo? Nie czuć w cieście?

    OdpowiedzUsuń
  26. Szklanka o jakiej pojemności?

    OdpowiedzUsuń