wtorek, 24 marca 2015

Bułki na hamburgery



Idealne i puszyste domowe bułki na hamburgery sprawiają, że każdy fast-food może być zdrowy

Ilość: 8 sztuk

Składniki:

  • 1/3 szklanki mleka w proszku 
  • 15 g drożdży 
  • 1 1/2 łyżki cukru 
  • 2 1/2 szklanki mąki 
  • 1/2 łyżeczka soli 
  • 1 jajko 
  • 2 łyżki roztopionego masła 
  • 3/4 szklanki ciepłej wody 
dodatkowo:
  • 1 żółtko 
  • 1 łyżka mleka 
  • sezam 




Przygotowanie:

Drożdże rozcieramy z cukrem, wsypujemy mleko w proszku, wlewamy wodę i przestygnięte masło oraz mieszamy. Odstawiamy na około 10 minut. Po tym czasie wbijamy jajko, dodajemy sól i powoli wsypujemy mąkę zagniatając ciasto (powinno być gładkie i elastyczne, ale nie może kleić się do rąk, dlatego też nie należy dodawać zbyt dużo mąki). Gotowe ciasto przekładamy do miski. Przykryte ścierarką odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę oprószoną mąką i delikatnie formujemy wałek. Następnie dzielimy go na 8 równych części.

   

Kawałki ciasta formujemy w kulki, które mocno spłaszczamy dłonią. Bułki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ścierką i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około 40 minut. Wyrośnięte bułki smarujemy żółtkiem wymieszanym z mlekiem i posypujemy sezamem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 st. i pieczemy około 15 minut do zarumienienia. 

   

Gotowe bułki możemy nadziewać różnego rodzaju farszem i sosami. Przepis na domowe hamburgery znajdziecie tutaj.

Smacznego!




19 komentarzy:

  1. Ale wyrośnięte i puszyste :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mc Donald się chowa, polecam przepis każdemu co lubi wiedzieć co szama

    OdpowiedzUsuń
  3. Po prostu fantastyczne. Śliczne i najważniejsze, że domowe :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłam już kilka razy bułki do burgerów, jednak za każdym razem z mąki bezglutenowej, Twoje prezentują się wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Domowe najlepsze! Super wyglądają!

    OdpowiedzUsuń
  6. a ja właśnie planuje zrobić hamburgery,:) przepis się przyda

    OdpowiedzUsuń
  7. bułki jak malowane! niech kupne gotowce chowają się w kąt!

    OdpowiedzUsuń
  8. Bułki bardzo w smaku przypominają te z mc donalda, polecam przepis bo jest świetny

    OdpowiedzUsuń
  9. Też takie robię, są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Dzięki za przepis, takiego mi brakowało

    OdpowiedzUsuń
  11. Czy to przepis Marthy Stewart? Kiedyś piekłam bardzo podobne ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. możliwe, że przepis podobny, ale ja wg przepisu tej Pni nie robiłam :) Pozdrawiam!

      Usuń
  12. Wyglądają fantastycznie. Musze spróbować :0

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...