• Kategorie
  • Ciasta i desery
  • Obiady
  • Sałatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Nalewki
  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie

Obżarciuch

  • Strona główna
  • O blogu
  • Kategorie
Menu

Bułki na hamburgery



Idealne i puszyste domowe bułki na hamburgery sprawiają, że każdy fast-food może być zdrowy

Ilość: 8 sztuk

Składniki:

  • 1/3 szklanki mleka w proszku 
  • 15 g drożdży 
  • 1 1/2 łyżki cukru 
  • 2 1/2 szklanki mąki 
  • 1/2 łyżeczka soli 
  • 1 jajko 
  • 2 łyżki roztopionego masła 
  • 3/4 szklanki ciepłej wody 
dodatkowo:
  • 1 żółtko 
  • 1 łyżka mleka 
  • sezam 




Przygotowanie:

Drożdże rozcieramy z cukrem, wsypujemy mleko w proszku, wlewamy wodę i przestygnięte masło oraz mieszamy. Odstawiamy na około 10 minut. Po tym czasie wbijamy jajko, dodajemy sól i powoli wsypujemy mąkę zagniatając ciasto (powinno być gładkie i elastyczne, ale nie może kleić się do rąk, dlatego też nie należy dodawać zbyt dużo mąki). Gotowe ciasto przekładamy do miski. Przykryte ścierarką odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę oprószoną mąką i delikatnie formujemy wałek. Następnie dzielimy go na 8 równych części.

   

Kawałki ciasta formujemy w kulki, które mocno spłaszczamy dłonią. Bułki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ścierką i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około 40 minut. Wyrośnięte bułki smarujemy żółtkiem wymieszanym z mlekiem i posypujemy sezamem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 st. i pieczemy około 15 minut do zarumienienia. 

   

Gotowe bułki możemy nadziewać różnego rodzaju farszem i sosami. Przepis na domowe hamburgery znajdziecie tutaj.

Smacznego!




Obżarciuch
19 Comments
bułki, bułki na hamburgery, fast food, hamburgery, pieczywo, sezam
wtorek, 24 marca 2015
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
  • Udostępnij
    Zapisz
bułki bułki na hamburgery fast food hamburgery pieczywo sezam Bułki na hamburgery

Polecane przepisy

19 komentarzy:

  1. Marzena Szkodzińska24 marca 2015 19:57

    Takie domowe bułki są pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  2. Lena24 marca 2015 20:04

    Ale wyrośnięte i puszyste :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  3. Anonimowy24 marca 2015 20:17

    mc Donald się chowa, polecam przepis każdemu co lubi wiedzieć co szama

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  4. Izaa24 marca 2015 20:27

    rewelacyjnie wyglądają

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  5. silent night24 marca 2015 20:52

    Panini per hamburger

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  6. Zuza24 marca 2015 22:00

    fajowe!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  7. Krystyna Boner24 marca 2015 22:45

    Po prostu fantastyczne. Śliczne i najważniejsze, że domowe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  8. Biała Filiżanka25 marca 2015 02:18

    Bułki pierwsza klasa !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  9. smak uczucie25 marca 2015 08:31

    Wyszły Ci super!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  10. Łycha Smaków25 marca 2015 09:40

    Robiłam już kilka razy bułki do burgerów, jednak za każdym razem z mąki bezglutenowej, Twoje prezentują się wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  11. Ry bka25 marca 2015 11:19

    Domowe najlepsze! Super wyglądają!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  12. Ewa W25 marca 2015 14:12

    a ja właśnie planuje zrobić hamburgery,:) przepis się przyda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  13. Julianna Bednarczuk25 marca 2015 15:36

    bułki jak malowane! niech kupne gotowce chowają się w kąt!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  14. Anonimowy25 marca 2015 19:51

    Bułki bardzo w smaku przypominają te z mc donalda, polecam przepis bo jest świetny

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  15. Marta gotuje25 marca 2015 22:56

    Też takie robię, są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  16. marta sztabińska26 marca 2015 11:17

    Dzięki za przepis, takiego mi brakowało

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  17. Kubełek Smakowy18 kwietnia 2015 21:29

    Czy to przepis Marthy Stewart? Kiedyś piekłam bardzo podobne ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec19 kwietnia 2015 18:06

      możliwe, że przepis podobny, ale ja wg przepisu tej Pni nie robiłam :) Pozdrawiam!

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
  18. Iwona Murzyn23 kwietnia 2015 15:31

    Wyglądają fantastycznie. Musze spróbować :0

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
Dodaj komentarz
Wczytaj więcej...

Obsługiwane przez usługę Blogger.

Popularne przepisy

  • thumbnails
    Śledzie na cztery sposoby
  • thumbnails
    Pierniczki miękkie od razu po upieczeniu
  • thumbnails
    Kotlety pieczarkowe Teściowej
  • thumbnails
    Ciasto Magia Świąt
  • thumbnails
    Ciasto Bałwanek
  • thumbnails
    Ciasto Ekler

Copyright © 2013-2019 Obżarciuch . Idntheme Blogger . Wspierają Nas

Durszlak.pl Baza przepisów kulinarnych Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów rondel Top Blogi zBLOGowani.pl Najlepsze Blogi FlyB - Kulinaria