Idealne i puszyste domowe bułki na hamburgery sprawiają, że każdy fast-food może być zdrowy
Ilość: 8 sztuk
Składniki:
- 1/3 szklanki mleka w proszku
- 15 g drożdży
- 1 1/2 łyżki cukru
- 2 1/2 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczka soli
- 1 jajko
- 2 łyżki roztopionego masła
- 3/4 szklanki ciepłej wody
dodatkowo:
- 1 żółtko
- 1 łyżka mleka
- sezam
Przygotowanie:
Drożdże rozcieramy z cukrem, wsypujemy mleko w proszku, wlewamy wodę i przestygnięte masło oraz mieszamy. Odstawiamy na około 10 minut. Po tym czasie wbijamy jajko, dodajemy sól i powoli wsypujemy mąkę zagniatając ciasto (powinno być gładkie i elastyczne, ale nie może kleić się do rąk, dlatego też nie należy dodawać zbyt dużo mąki). Gotowe ciasto przekładamy do miski. Przykryte ścierarką odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę oprószoną mąką i delikatnie formujemy wałek. Następnie dzielimy go na 8 równych części.
Kawałki ciasta formujemy w kulki, które mocno spłaszczamy dłonią. Bułki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ścierką i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około 40 minut. Wyrośnięte bułki smarujemy żółtkiem wymieszanym z mlekiem i posypujemy sezamem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 st. i pieczemy około 15 minut do zarumienienia.
Gotowe bułki możemy nadziewać różnego rodzaju farszem i sosami. Przepis na domowe hamburgery znajdziecie
tutaj.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!