środa, 8 marca 2017

Kurczak z pieczarkami w sosie porowym



Soczysty filet z kurczaka nadziany pieczarkami i zapieczony w sosie porowym. Smaczne i bardzo proste w przygotowaniu danie obiadowe

Składniki:

  • 4 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 500 g pieczarek
  • 1 duży por
  • 330 g śmietany 12%
  • 300 ml wody
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka masła
  • sól i pieprz
  • przyprawa staropolska



Przygotowanie:

Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki, lekko solimy i podsmażamy. Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na pół. Każdą część kurczaka nacinamy tak, aby powstała kieszonka. Następnie nadziewamy pieczarkami i układamy w naczyniu żaroodpornym. 


Pora myjemy, kroimy w plasterki i podsmażamy na łyżce masła. Wodę i śmietanę mieszamy z mąką, doprawiamy solą i pieprzem oraz mieszamy z podsmażonym porem. Kieszonki z kurczaka nadziewamy pieczarkami i układamy w naczyniu żaroodpornym. Całość posypujemy przyprawą staropolską oraz zalewamy porem ze śmietaną. Kurczaka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy około 1 godzinę. 


Gotowego kurczaka podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką.

Smacznego!



8 komentarzy:

  1. Niesamowicie apetycznie wygląda. :-) Z chęcią bym zjadła. :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. za pieczarkami nie przepadam ale w takiej zapiekance zjadłabym ze smakiem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. 12 się zważy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. możesz użyć 18%, ja używam 12% :) Pozdrawiam!

      Usuń
  4. Czy naczynie na czas pieczenia należy przykryć?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...