Jajka nadziewane przepysznym farszem to znakomita propozycja na smaczną przystawkę na Wielkanoc. W naszym domu takie jajka znikają w ekspresowym tempie. Potrzeba jajka, kilka dodatkowych składników i chwilkę pracy. Takie jajka z powodzeniem można przygotować kiedy odwiedzą nas goście, na uroczyste śniadanie w Wielkanoc, a nawet można je zrobić bez okazji. Polecam Wam zajrzeć też tutaj po inne przepisy na smaczne jajka. Szczególnie polecam Wam jajka z niezwykłym farszem, jajka w sosie tatarskim czy jajka nadziewane na 3 sposoby
    
Składniki:
- 8 jajek ugotowanych na twardo
 - 2 dojrzałe awokado
 - 3 łyżki majonezu
 - sól do smaku
 - pieprz czarny mielony do smaku
 - 1 łyżeczka z soku z cytryny
 - kilka liści świeżej bazylii
 - sałata do wyłożenia półmiska
 
  Farsz z awokado ma to do siebie, że ciemniej, jak długo stoi, dlatego takie jajka należy zjeść po przygotowaniu. Dodatek soku z cytryny troszkę ten proces opóźni. Na pewno nie polecam tych jajek wcześniej przygotować i przechowywać w lodówce przed podaniem, bo na smaku nie stracą, ale zrobią się ciemne, przez co będą mniej apetycznie wyglądały. Najlepiej takie jajka jest nadziać i od razu podać do stołu.
  Jajka przekrajam na pół i wyjmuję żółtka. Żółtka duszę widelcem. Z awokado wyjmuję miąższ. Awokado jest najlepiej przeciąć dookoła, przekręcić i wtedy można bez problemu wyjąc pestkę, a miąższ najlepiej wyciąga się łyżką. Awokado drobno kroję i przekładam do miski z żółtkami. Dodaję majonez, doprawiam sola i pieprzem. Dodaje sok z cytryny. Składniki mieszam za pomocą widelca. Lubię jak farsz ma wyczuwalne kawałki, ale jeżeli chcecie, żeby jajka były nadziane jednolitą pastą, to składniki na farsz możecie zblendować na pastę. Szczypiorek siekam i dodaje do farszu.
  Półmisek wykładam sałatą i układam na nim białka nadziane farszem. Farszu jest tak dużo, że go nie oszczędzam, tylko sporo nakładam do białek. Na koniec liście bazylii siekam i posypuję nimi jajka. Tak przygotowane jajka podaję od razu do stołu.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
imprezowe przekąski jajka jajka faszerowane jajka na wielkanoc jajka nadziewane jajka z awokado przekąski przekąski na wielkanoc Wielkanoc