Marynata do karkówki na grilla

W końcu mamy piękną pogodę, a jak jest słońce - to i grill. A jak jest grillowanie to nie może oczywiście zabraknąć naszej ulubionej karkówki. Pokaże Wam jak zrobić rewelacyjną marynatę do karkówki z grilla. Cebula, czosnek, dużo ziół i odpowiednie przygotowanie mięsa to klucz do przepysznego dania z rusztu. Tak przygotowana karkówka jest krucha i soczysta, po prostu rewelacyjna. Polecam Wam wypróbować ten przepis


Składniki:
  • około 1 kg mięsa z karkówki
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 3 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki (można zamienić na paprykę ostrą)
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka soli




Przygotowanie:
Do misy blendera wrzucam obraną i pokrojona na mniejsze części cebulę i obrane ząbki czosnku. Cebulę i czosnek blenduję na mus. Zmiksowany mus przekładam do miski. Dodaję też olej, musztardę i wsypuję przyprawy pieprz, paprykę słodką, oregano, zioła i sól. Składniki marynaty mieszam. Umyta karkówkę osuszam i kroję w plastry, takie o grubości około 1 cm. Plastry karkówki rozbijam z obu stron przy pomocy nakłuwacza do mięsa.


Następnie każdy kawałek mięsa smaruję z obu stron marynata i układam w szklanym naczyniu. Tak przygotowana karkówkę przykrywam folią spożywczą i wstawiam do lodówki na około 24 godziny. Po tym czasie karkówkę będę piekła na grillu.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!