Bułki pszenne na jogurcie
Ilość: 10 sztuk
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka cukru
- 15 g drożdży
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko
Przygotowanie:
W misce drożdże rozcieramy z cukrem, wsypujemy mąkę, sól, wbijamy jajko i dodajemy jogurt. Wszystkie składniki zagniatamy na gładkie i elastyczne ciasto. Formujemy kulkę, oprószamy lekko mąką i odstawiamy w misce przykrytej ścierką do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 części i formujemy bułeczki, które układamy na blaszce posmarowanej masłem i obsypanej mąką.
Bułeczki pozostawiamy na około 30 minut do napuszenia. Tak przygotowane bułki pieczemy w 200 st. przez około 20 minut do ładnego zarumienienia.
Smacznego!
Ale piękne takie rumiane. Muszą pięknie pachnieć :)
OdpowiedzUsuńMuszą smakować cudownie!
OdpowiedzUsuńZjadłabym natychmiast.
OdpowiedzUsuńSuper, to ja sobie porywam kilka :-)
OdpowiedzUsuńI jaki piękny kształt:)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygladają,pyszne bułeczki
OdpowiedzUsuńŚliczne te Twoje bułeczki Gabrysiu, równe kształtne jak z szablonu :)
OdpowiedzUsuńdomowe bułeczki najlepsze! przepis łatwy to chyba spróbuje! :D
OdpowiedzUsuńzapraszam na swój pierwszy przepis : http://nieosiagalnaperfekcja.blogspot.com/
boskie, lepsze niż słodkie...pączki :)
OdpowiedzUsuńWyglądają pieknie i tak idealnie :D
OdpowiedzUsuńPrzepis wydaje się prosty, muszę spróbować zrobić na weekend, będzie na śniadanie z mężem :)
OdpowiedzUsuńRobilam dwa razy. Sa pyszne niestety nie chca rosnąc: ( robie wszystko zgodnie z przepiesem. Pomocy!!!!!
OdpowiedzUsuńmoże używasz za zimnych składników, najlepiej aby były w temperaturze pokojowej :)
Usuń