Ciasto ucierane z agrestem

Łatwe, słodko-kwaśne ciasto z agrestem i skórką pomarańczową. Wspaniale smakuje i cudownie pachnie

Średnica formy: 26 cm

Składniki:

  • ok. 300 g agrestu
  • 200 g masła lub margaryny
  • 200 g cukru
  • 200 g mąki tortowej
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka starta z 1 pomarańczy lub cytryny
  • cukier puder do posypania



Przygotowanie:

Ręcznie lub mikserem ucieramy masło z cukrem. Stopniowo dodajemy jajka na przemian z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Gdy masa będzie jednolita i gładka wsypujemy startą z pomarańczy skórkę.



Wszystko dokładnie jeszcze raz mieszamy i wykładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto wykładamy równomiernie obrany agrest (można go posypać mąką, aby nie opadł na dno foremki).



Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temp. 180 st. około 45 minut. Wystudzony posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

13 komentarzy:

  1. Piękny ucieraniec Gabrysiu, bardzo udany :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe ciacho. Bardzo lubię takie wypieki zwłaszcza z agrestem :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe, pachnące, domowe ciacho! :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam agrest, kojarzy mi się z domem mojej babci. Super ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie ciasta to ja bardzo lubię i często robię :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda pysznie! Uwielbiam agrest :) miłego weekendu...

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszności, urzekłaś mnie tą makutrą, moja poszła w odstawkę jako ozdoba :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Oj agrestu to już mamy coraz mniej :) Ciasto wygląda swietnie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. fajne ciasto ja z agrestem jeszcze ciasta nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
  10. Fajne to ciasto, pysznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń