Chleb żytni z suszonymi pomidorami

Smaczny i aromatyczny chleb żytni z dodatkiem suszonych pomidorów, czosnku i bazylii

Wymiary formy: 26x12 cm

Składniki:
  • 3 i 1/2 szklanki mąki żytniej 720 
  • 15 g drożdży 
  • 1 1/5 szklanki wody 
  • 1 łyżeczka cukru 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1 łyżeczka oleju 
  • 4 łyżeczki przyprawy pomidory suszone z czosnkiem i bazylią 



Przygotowanie:

Drożdże rozcieramy z cukrem i dodajemy 1/5 szklanki ciepłej wody. Mieszamy i odstawiamy na kilka minut. Następnie dodajemy sól, olej, resztę wody i mąkę, pomidory suszone z czosnkiem i bazylią oraz dobrze zagniatamy.




Miskę z ciastem przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę. Ciasto musi podwoić swoją objętość. Po wyrośnięciu ciasta formujemy kulkę i przekładamy je do blachy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką. Dłoń zwilżamy wodą i wyrównujemy górę ciasta.



Formę z ciastem przykrywamy ścierką i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. Piekarnik nagrzewamy do 220 st. i wstawiamy chleb do pieczenia na 30 minut. Upieczony chleb wyciągamy z piekarnika i studzimy.


Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

14 komentarzy:

  1. Mmmm...musi być bardzo aromatyczny taki chlebuś

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniały chlebuś, widzę że szalejesz z wypiekami :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Gabrysiu jaki fajny wypiek, zjadłabym kromeczkę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Boże, ale mi ślinka pociekła!

    OdpowiedzUsuń
  5. Musi smakowac pysznie. Chyba zabierzemy się za chleb na drożdżach bo zakwas już po raz trzeci nie wyszedł :P

    OdpowiedzUsuń
  6. Smaczny to widać,i najlepszy taki domowy;))

    OdpowiedzUsuń
  7. piękny chlebuś! a jaki aromatyczny!!!!

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam suszone pomidorki... taki chlebek to bym jadła :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wspaniały chlebek, masełko i cóż trzeba więcej :)

    OdpowiedzUsuń
  10. ale musiało fajnie pachnieć:)

    OdpowiedzUsuń
  11. A gdzie można taką przyprawę kupić? Nigdy takiej nie widziałam, a chętnie wypróbowałabym przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja taką przyprawę dorwałam na bazarku u Pana sprzedającego przyprawy :)

      Usuń