Ciasto Dakłas

Ciasto Dakłas pierwszy raz zrobiłam na weekend i muszę powiedzieć, że dawno tak pysznego ciasta nie jadłam. Domownikom tak posmakowało, że zażyczyli sobie je na najbliższe święto. Ciasto znakomicie sprawdzi się na każdej uroczystości rodzinnej, a kto go spróbuje od razu się od niego uzależni


Wymiary formy: 24x24 cm
Składniki:
biszkopt:
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej z lekką górką
  • 2 łyżki kakao z lekką górką
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
beza:
  • 4 białka
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 2 łyżeczki mąki lub skrobi ziemniaczanej z lekką górką
krem:
  • 80 g posiekanych orzechów włoskich
  • 80 g posiekanych daktyli
  • 500 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietanki 36%
  • 150 g masy kajmakowej


Do odmierzania składników użyłam szklanki o pojemności 250 ml. Ciasto piekłam w formie o wymiarach 24x24 cm. Serek mascarpone i śmietanka użyte do ciasta powinny być dobrze schłodzone. Po złożeniu ciasta nie polecam zamykać go w szczelnym pojemniku. Ciasto możemy przykryć tylko folią lub papierem wtedy beza będzie chrupiąca i nie zmięknie.


Przygotowanie:

Przygotowywanie ciasta zaczynamy o biszkoptu. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Ciągle miksując partiami wsypujemy cukier, a następnie dodajemy po jednym żółtku. Bezpośrednio do masy przesiewamy mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Całość delikatnie mieszamy szpatułką. Spód blaszki wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. C, pieczemy z funkcją piekarnika góra - dół przez około 25 min. Biszkopt odstawiamy do wystygnięcia.


Następnie przygotowujemy bezę. Białka ubijamy na sztywną pianę i stopniowo dodajemy cukier. Potem wsypujemy mąkę ziemniaczaną i krótko miksujmy. Na koniec dodajemy posiekane orzechy i delikatnie mieszamy szpatułką. Formę odwracamy do góry dnem. Układamy papier do pieczenia i wykładamy masę bezową, rozsmarowujemy ją na wielkość blachy. Bezę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 140 st. C, suszymy z funkcją piekarnika góra - dół przez około 30 min. Po tym czasie temp. zmniejszamy do 100 st. C i suszymy kolejne 30 - 35 min. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i studzimy bezę w zamkniętym piekarniku do czasu składania ciasta w całość.


Kiedy mamy gotowe blaty robimy krem. Serek mascarpone i śmietankę ubijamy na gęsty krem. Dodajemy kajmak, orzechy i daktyle. Całość miksujemy tylko do połączenia składników. Na biszkopt wykładamy krem i przykrywamy bezą. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

6 komentarzy:

  1. Naprawdę pysznie wygląda to ciasto. Spróbuję je zrobić sam w domu.

    OdpowiedzUsuń
  2. A jeśli ktoś nie ma piekarnika z funkcją góra dół i możliwości zmniejszenia temperatury tylko stary piekarnik czy uda się zrobić beze?

    OdpowiedzUsuń
  3. Bezę suszylam 3 godziny .Na początku wg przepisu .Okazało się że jest surowa .W sumie 3 godz.suszenia.Dwie godz.suszylam w tem.150 st.

    OdpowiedzUsuń
  4. Beza masakra, nie dało się w całości przenieść na ciasto i chyba faktycznie trzeba suszyć dłużej.

    OdpowiedzUsuń
  5. Okropnie słodkie ciasto , nie da się jesc

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto dobre, ale do podania w dniu upieczenia, bo beza nie wytrzymuje i robi się gumowata. Dla kogoś, kto nie lubi zbyt słodko: dodać połowę daktyli.

    OdpowiedzUsuń