Ciasto Dakłas

Ciasto Dakłas pierwszy raz zrobiłam na weekend i muszę powiedzieć, że dawno tak pysznego ciasta nie jadłam. Domownikom tak posmakowało, że zażyczyli sobie je na najbliższe święto. Ciasto znakomicie sprawdzi się na każdej uroczystości rodzinnej, a kto go spróbuje od razu się od niego uzależni


Wymiary formy: 24x24 cm
Składniki:
biszkopt:
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej z lekką górką
  • 2 łyżki kakao z lekką górką
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
beza:
  • 4 białka
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 2 łyżeczki mąki lub skrobi ziemniaczanej z lekką górką
krem:
  • 80 g posiekanych orzechów włoskich
  • 80 g posiekanych daktyli
  • 500 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietanki 36%
  • 150 g masy kajmakowej


Do odmierzania składników użyłam szklanki o pojemności 250 ml. Ciasto piekłam w formie o wymiarach 24x24 cm. Serek mascarpone i śmietanka użyte do ciasta powinny być dobrze schłodzone. Po złożeniu ciasta nie polecam zamykać go w szczelnym pojemniku. Ciasto możemy przykryć tylko folią lub papierem wtedy beza będzie chrupiąca i nie zmięknie.


Przygotowanie:

Przygotowywanie ciasta zaczynamy o biszkoptu. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Ciągle miksując partiami wsypujemy cukier, a następnie dodajemy po jednym żółtku. Bezpośrednio do masy przesiewamy mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Całość delikatnie mieszamy szpatułką. Spód blaszki wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. C, pieczemy z funkcją piekarnika góra - dół przez około 25 min. Biszkopt odstawiamy do wystygnięcia.


Następnie przygotowujemy bezę. Białka ubijamy na sztywną pianę i stopniowo dodajemy cukier. Potem wsypujemy mąkę ziemniaczaną i krótko miksujmy. Na koniec dodajemy posiekane orzechy i delikatnie mieszamy szpatułką. Formę odwracamy do góry dnem. Układamy papier do pieczenia i wykładamy masę bezową, rozsmarowujemy ją na wielkość blachy. Bezę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 140 st. C, suszymy z funkcją piekarnika góra - dół przez około 30 min. Po tym czasie temp. zmniejszamy do 100 st. C i suszymy kolejne 30 - 35 min. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i studzimy bezę w zamkniętym piekarniku do czasu składania ciasta w całość.


Kiedy mamy gotowe blaty robimy krem. Serek mascarpone i śmietankę ubijamy na gęsty krem. Dodajemy kajmak, orzechy i daktyle. Całość miksujemy tylko do połączenia składników. Na biszkopt wykładamy krem i przykrywamy bezą. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

14 komentarzy:

  1. Naprawdę pysznie wygląda to ciasto. Spróbuję je zrobić sam w domu.

    OdpowiedzUsuń
  2. A jeśli ktoś nie ma piekarnika z funkcją góra dół i możliwości zmniejszenia temperatury tylko stary piekarnik czy uda się zrobić beze?

    OdpowiedzUsuń
  3. Bezę suszylam 3 godziny .Na początku wg przepisu .Okazało się że jest surowa .W sumie 3 godz.suszenia.Dwie godz.suszylam w tem.150 st.

    OdpowiedzUsuń
  4. Beza masakra, nie dało się w całości przenieść na ciasto i chyba faktycznie trzeba suszyć dłużej.

    OdpowiedzUsuń
  5. Okropnie słodkie ciasto , nie da się jesc

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do kremu można dodać kawę rozpuszczalną. Łyżkę kawy rozpuszczalnej zaparzyć w małej ilości wody i przestudzoną dodać do kremu. Kawa przełamuje zbyt słodki smak kajmaku i daje lekko kawowy posmak.

      Usuń
  6. Ciasto dobre, ale do podania w dniu upieczenia, bo beza nie wytrzymuje i robi się gumowata. Dla kogoś, kto nie lubi zbyt słodko: dodać połowę daktyli.

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglada smacznie. Tylko jak dla mnie po co tam te daktyle i orzechy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bo to jest ciasto z daktylami i orzechami :) zawsze możesz pominąć, zrobić wg własnego gustu

      Usuń
  8. Robiłam.
    Ciasto wyszło super. Dzieci moje były zachwycone. Dzisiaj znowu robię.
    Polecam.

    OdpowiedzUsuń
  9. A czy ma ktoś ten przepis, ale na większą blaszkę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podwoić poprostu składniki, będzie na większą blaszkę

      Usuń
  10. Czy to bezy można dodać orzechy mielone?

    OdpowiedzUsuń
  11. Robiłam, wyszło MEGA, choć strasznie bałam się biszkoptu i bezy. Biszkopt marzenie, a beza- chyba pierwszy raz zrobiłam super bezę, chrupiącą z wierzchu i miękką w środku. Połamała się przy przenoszeniu na ciasto, to jeszcze muszę dopracować. Ale połamaną też miała swój urok, a wszyscy ukradkiem posiadali kawałeczki 😂
    Co do słodkości - nie lubimy bardzo słodko, więc ja zawsze daje mniej cukru (w ogóle to zamieniam cukier na erytrytol, beza też wychodzi, ale specyficzna w smaku, lepiej do bezy dać 50/50 cukier i erytrytol).
    Taka ilość śmietany, mascarpone i cukru musi być słodka. Dać mniej cukru, trochę kawy, więcej orzechów....
    Boskie ciasto, najlepsze jakie jadłam.
    A, miałam mało włoskich, więc do bezy wysyłałam paczuszkę laskowych uprażonych , też super.

    OdpowiedzUsuń