Kotleciki Szu Szu

Kto wymyślił te kotleciki i skąd wzięła się ich nazwa? Nie wiem 😉 ale mój mały rozrabiaka zajada je ze smakiem za każdym razem jak je zrobię. Kiedy je przygotuję, nie muszę się martwić czy obiad zniknie z talerza. Niektórzy stwierdzili, że te kotleciki to znakomita imprezowa przekąska z dodatkiem dipu czosnkowego. Te kotleciki są bardzo pyszne, smakują wszystkim, a szczególnie dzieciom. Kotleciki Szu Szu to świetny pomysł na obiad, który warto wypróbować


Ilość: 15 sztuk

Składniki:
  • około 750 g fileta z indyka
  • 6 łyżek mąki/ skrobi ziemniaczanej
  • 4 duże łyżki jogurtu naturalnego
  • 3 żółtka
  • 1 ząbek czosnku
  • papryka słodka do smaku
  • sól i pierz do smaku
  • 4 łyżki oleju + do smażenia


Z podanych składników wyszło mi 15 kotlecików. Ilość kotlecików zależy od wielkości plastrów na jakie został pokrojony filet z indyka. Fileta z indyka śmiało można zamienić na pierś z kurczaka. Do przepisu wykorzystujemy tylko żółtka, a białka można wykorzystać np. na kokosanki.


Przygotowanie:

Umytego i osuszonego fileta z indyka kroimy na plastry o podobnej wielkości i grubości. Kotlety lekko rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Do dużej miski dajemy jogurt, żółtka, mąkę i 4 łyżki oleju. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką słodką. Składniki dokładnie mieszamy. W marynacie zanurzamy mięso. Kotleciki powinny być całe pokryte marynatą.


Na patelnię wlewamy olej i rozgrzewamy. Następnie kotlety smażymy na rumiano z obu stron. Usmażone odsączamy na ręczniku papierowym.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!