Syrop miętowy z truskawkami to jeden z najlepszych napojów na upały. Wystarczy do szklanki wlać trochę tego pysznego syropu, dopełnić wodą i napój jest gotowy, a jak jeszcze dodamy do tego kostki lodu to upały są nam nie groźne. Moje dzieci taki syrop uwielbiają, więc wiem, że te kilka butelek syropu zniknie w mig. Poleca Wam ten przepis, Zapraszam Was też po przepis na podstawowy syrop z mięty, syrop cytrynowo - miętowy, syrop z mięty bez cukru i po przepis na zielony syrop miętowy
- 70 gałązek mięty o długości około 30 cm
- 1 kg truskawek
- 4 l wody
- 500 g cukru
- sok wyciśnięty z 2 cytryn
Do garnka wkładam opłukane gałązki mięty i oczyszczone z szypułek truskawki. Większe truskawki kroję na połówki. Miętę z truskawkami zalewam wodą i wsypuję cukier.
Wszystko gotuję kilka minut, aż truskawki stracą kolor. Następnie garnek z syropem odstawiamy na około 24 godz. Ja trzymam w kuchni, nie chowam garnka z syropem w chłodne miejsce. Po tym czasie syrop odcedzam i dodaję sok wyciśnięty z cytryn. Syrop nalewam do wyparzonych butelek i zakręcam. Pasteryzuję na mokro około 10 min. od momentu zagotowania wody na średniej mocy palnika.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
mięta przetwory przetwory z mięty przetwory z truskawek syrop syrop miętowo truskawkowy syrop miętowy syrop z miety z truskawkami syrop z mięty truskawki