Syrop z mięty

Domowy przepis na syrop z mięty, znakomicie sprawdzi się jako dodatek do herbaty i wody

Ilość: 7 butelek (300 ml)

Składniki:
  • 40 gałązek mięty o długości około 30 cm
  • 1 cytryna
  • 2 l wody
  • 500 g cukru



Przygotowanie:

Wodę zagotowujemy z cukrem. Do wrzątku wkładamy opłukaną miętę i odstawiamy w chłodne miejsce na około 24 godz.



Po tym czasie syrop odcedzamy, dodajemy sok wyciśnięty z cytryny i zagotowujemy. Gorący syrop przelewamy do wyparzonych butelek i zakręcamy.

Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

6 komentarzy:

  1. słodka, zimna herbata miętowa w słoikach lub butelkach

    OdpowiedzUsuń
  2. Super przepisy

    OdpowiedzUsuń
  3. akurat mam duzo mięty w ogrodzie - dziekuje za pomysl co z nia zrobic :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. jeżeli sok na gorąco wlany do butelek i zakręcony to nie trzeba pasteryzować

      Usuń