Domowy przepis na syrop z mięty, znakomicie sprawdzi się jako dodatek do herbaty i wody
Ilość: 7 butelek (300 ml)
Składniki:
- 40 gałązek mięty o długości około 30 cm
- 1 cytryna
- 2 l wody
- 500 g cukru
Przygotowanie:
Wodę zagotowujemy z cukrem. Do wrzątku wkładamy opłukaną miętę i odstawiamy w chłodne miejsce na około 24 godz.
Po tym czasie syrop odcedzamy, dodajemy sok wyciśnięty z cytryny i zagotowujemy. Gorący syrop przelewamy do wyparzonych butelek i zakręcamy.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
cytryna mięta przetwory przetwory z mięty sok z mięty syrop syrop miętowy syrop z mięty
słodka, zimna herbata miętowa w słoikach lub butelkach
OdpowiedzUsuńSuper przepisy
OdpowiedzUsuńakurat mam duzo mięty w ogrodzie - dziekuje za pomysl co z nia zrobic :))
OdpowiedzUsuńCzy trzeba pasteryzowane ?
OdpowiedzUsuńjeżeli sok na gorąco wlany do butelek i zakręcony to nie trzeba pasteryzować
UsuńOj trza
OdpowiedzUsuń