Syrop z mięty bez cukru - pomocny w walce z przeziębieniem

W tym roku mięta niesamowicie obrodziła, więc postanowiłam zrobić zapas syropu bez dodatku cukru. Mięta ma znakomity wpływ na procesy trawienne i pracę jelit, pomaga też uporać się z infekcjami dróg oddechowych i łagodzi kaszel. Dlatego w moim domu z syropu korzystamy w zimie i w trakcie przeziębień. Syrop z mięty sprawdza się super do wody, herbaty czy deserów

Ilość: 8 butelek (300 ml)

Składniki:
  • 40 gałązek mięty o długości około 30 cm
  • 5 gałązek stewii o długości około 40 cm
  • 1 cytryna
  • 2 i 1/2 l wody



Przygotowanie:

Wodę zagotowujemy z opłukaną stewią. Do wrzątku wkładamy opłukaną miętę i odstawiamy w chłodne miejsce na około 24 godz.



Po tym czasie syrop odcedzamy, dodajemy sok wyciśnięty z cytryny i zagotowujemy. Gorący syrop przelewamy do wyparzonych butelek i zakręcamy. Pasteryzujemy około 10 min.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!