Syrop miętowo - cytrynowy, najlepszy na upały

Ten sprawdzony przepis na miętę jest w mojej rodzinie od lat. Domowy specjał bez konserwantów, który ugasi pragnienie

Ilość: 8 butelek (300 ml)

Składniki:
  • 40 gałązek mięty o długości około 30 cm
  • sok wyciśnięty z 4 cytryn
  • 2 l wody
  • 500 g cukru




Przygotowanie:

Wodę zagotowujemy z cukrem. Do wrzątku wkładamy opłukaną miętę i odstawiamy w chłodne miejsce na około 24 godz.



Po tym czasie syrop odcedzamy, dodajemy sok z cytryny i zagotowujemy. Gorący syrop przelewamy do wyparzonych butelek i zakręcamy.

Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

13 komentarzy:

  1. W okresie letnim też staram się mieć takie syropki. Super sprawa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę przyznać, że takie syropy naprawdę potrafią uratować człowieka w upalne dni. Gorąco polecam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. od kiedy gotujemy sok z cytryny?

      Usuń
    2. żeby syrop przechowywać i się ie psuł trzeba zagotować

      Usuń
    3. Gotowana powinna być woda z cukrem odstawiona i włożona mięta pod przykryciem po kilku godzinach odcedzona i wlany sok z cytryny można pasteryzować lub trzymać w lodówce smacznego 😋

      Usuń
  3. Polecam zrobiłam i jest pyszny

    OdpowiedzUsuń
  4. Na obecne upalne dni w ogrodzie na pewno sprawdzi się znakomicie! ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy zamiast0,5kg.cukru można dać stewii? Ile trzeba dać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można, ja na taką ilość daje 5 około 40cm gałązek

      Usuń
  6. Jak długo można przechowywać taki syrop?

    OdpowiedzUsuń