Ten sprawdzony przepis na miętę jest w mojej rodzinie od lat. Domowy specjał bez konserwantów, który ugasi pragnienie
Składniki:
- 40 gałązek mięty o długości około 30 cm
- sok wyciśnięty z 4 cytryn
- 2 l wody
- 500 g cukru
Przygotowanie:
Wodę zagotowujemy z cukrem. Do wrzątku wkładamy opłukaną miętę i odstawiamy w chłodne miejsce na około 24 godz.
Po tym czasie syrop odcedzamy, dodajemy sok z cytryny i zagotowujemy. Gorący syrop przelewamy do wyparzonych butelek i zakręcamy.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
cytryna mięta przetwory przetwory z mięty sok z mięty syrop syrop miętowo cytrynowy syrop miętowy syrop z mięty
W okresie letnim też staram się mieć takie syropki. Super sprawa :)
OdpowiedzUsuńApetycznie to brzmi
OdpowiedzUsuńPyszne
OdpowiedzUsuńMuszę przyznać, że takie syropy naprawdę potrafią uratować człowieka w upalne dni. Gorąco polecam!
OdpowiedzUsuńod kiedy gotujemy sok z cytryny?
Usuńżeby syrop przechowywać i się ie psuł trzeba zagotować
UsuńGotowana powinna być woda z cukrem odstawiona i włożona mięta pod przykryciem po kilku godzinach odcedzona i wlany sok z cytryny można pasteryzować lub trzymać w lodówce smacznego 😋
UsuńPolecam zrobiłam i jest pyszny
OdpowiedzUsuńNa obecne upalne dni w ogrodzie na pewno sprawdzi się znakomicie! ;)
OdpowiedzUsuńCzy zamiast0,5kg.cukru można dać stewii? Ile trzeba dać?
OdpowiedzUsuńMożna, ja na taką ilość daje 5 około 40cm gałązek
UsuńJak długo można przechowywać taki syrop?
OdpowiedzUsuńDo kilku miesięcy
Usuń