niedziela, 24 sierpnia 2014

Bananowiec



Doskonałe ciasto do kawy, herbaty i na różne uroczystości

Średnica formy: 24 cm

Składniki:


biszkopt:

  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 5 łyżek mąki tortowej
  • 5 łyżek oliwy
  • ok. 4 średnich jabłek
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

masy:

  • 1 kostka masła (200g)
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 3 banany
  • 3 galaretki cytrynowe
  • 1 bita śmietana 'Snieżka"
  • do dekoracji starta czekolada




Przygotowanie:

Białka ubijamy z solą na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier, potem żółtka i oliwę. Następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wszystko dokładnie łączymy. Połowę ciasta dajemy na blaszkę, do drugiej dodajemy kakao, mieszamy i wylewamy na ciasto jasne. W tak połączone ciasto, wkładamy pokrojone małe kawałki jabłek. 


Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut w tem. 175 st. Wystudzony placek przekrawamy na dwie połowy. 1 galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szklance przegotowanej, gorącej wody i pozostawiamy do wystygnięcia.  W międzyczasie ucieramy masło z cukrem pudrem na gładką masę. Następnie dodajemy do masy 1 banana startego na tarce o grubych oczkach i wcześniej przygotowaną galaretkę. Wszystko dokładnie łączymy i szybko wylewamy na połowę przekrojonego placka. Następnie na masie układamy pokrojone w krążki 2 banany. Drugą galaretkę rozpuszczamy, tym razem według przepisu na opakowaniu (tj. w 2 szklankach wody) i znów pozostawiamy do wystudzenia. Zalewamy banany tężejącą galaretką. Placek wkładamy do lodówki. 

 

Na stężałą galaretkę kładziemy drugą połowę przekrojonego placka. Ostatnią galaretkę ponownie rozpuszczamy w 1/2 szklance przegotowanej, goracej wody i odstawiamy do wystudzenia. W międzyczasie ubijamy śnieżkę na sztywną pianę i pod koniec wlewamy do niej wcześniej przygotowaną galaretkę. Powstałą masę szybko wykładamy na drugą połowę placka (można posmarować także brzeg). Placek dekorujemy startą czekoladą i wkładamy go do lodówki. 

Smacznego!



29 komentarzy:

  1. Wooow ale super ciasto, aż dostałam ślinotoku :-) zjadłabym teraz wielki kawałek :-) super zapisuje do wkorzystania :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piekę z podobnego przepisu. Placek jest naprawdę pyszny. Polecam!! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wysokie i pewnie czasochłonne. Ale efekt warty tej pracy. Mniam ...
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  4. No, no, no!!! Wygląda baaardzo smakowicie! Brawo!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetne, zwłaszcza podoba mi się maślany krem :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  6. Można powiedzieć....ale byczek :) Jadłam podobne, ale osobiście nigdy nie robiłam. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Aż ślinka cieknie,natychmiast drukuję!Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  8. Tak mi ten przepis przypadł du gustu, że wieczorkiem żonę poproszę by je upiekła, a jutro połowę ciasta zabiorę do pracy by kolegów oraz koleżanki poczęstować. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pychotka az ślinka cieknie :D Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda fenomenalnie. Pewno przez te banany skojarzył mi się z kopcem kreta, ale na pewno ejst pyszniejszy milion razy. Pozdrawiam i zapraszam do mnie na http://www.megly.pl - a tak dziś przepiś na ziołową pomidorówkę :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wow, jak wspaniale wygląda :D Na pewno jest przepyszny! :D

    OdpowiedzUsuń
  12. mój tato niedługo będze obchodził urodziny i taki placek byłby wyśmienitym prezentem:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Okazałe ciacho :) aż ślinka cieknie.... Pozdrawiam <3

    OdpowiedzUsuń
  14. chciałabym mieć teraz takie ciasto, bo zaraz znajomi nadchodzą. prezentuje się wspaniale. pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  15. Spisalam sobie przepis bo mi sie bardzo spodobał-dzieki pani za niego :):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie ma za co :) przy okazji dziękuję wszystkim za miłe komentarze! pozdrawiam!

      Usuń
    2. skopiowałam przepis będę piekła, myślę że ciasto pychotka

      Usuń
  16. Boszszzz.... a ja to na czczo oglądam !!
    Wspaniały przepis - na bank wypróbuję !
    Dziękuję za miłą wizytę - dzięki temu trafiłam na ten smakowity blog ;-) Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  18. przepis już napisalal trzeba będzie sprobowac zrobic

    OdpowiedzUsuń
  19. smakowite ciacho :) na imprezy rodzinne znakomite :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Piękne ciasto a przekrój jest rewelacyjny:) smaku można się domyśleć, bo na pewno jest pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  21. Wygląda naprawdę niesamowicie, koniecznie muszę wypróbować!!

    OdpowiedzUsuń
  22. Gabi śmietana Śnieżka to jest śmietana w proszku? a jeśli to czy można zastąpić jakoś proszę o pomoc propozycję. Pozdrawiam serdeczne źyczę miłego weekendu 🌞 🌷🐘

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, śnieżka to śmietana w proszku, możesz ją zastąpić smietanką 30%, pozdrawiam!

      Usuń
  23. witam mam pytanie czy to muszą być koniecznie cytrynowe galaretki ?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...