Pizza z patelni to w ostatnim czasie hit Internetu, a przecież to taki stary przepis. Pamiętam jeszcze jak chodziłam do szkoły, to nie raz po lekcja z koleżankami robiłyśmy właśnie taką pizzę na szybko z patelni. Pizza smażona na patelni znakomicie sprawdzi się na szybki obiad lub kolację na ciepło. To idealne danie dla osób, które nie mają czasu. Jeżeli jeszcze nie próbowaliście pizzy z patelni, koniecznie wypróbujcie ten przepis🍕
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej + do podsypywania
- 2 jajka
- 7 łyżek mleka
- 7 łyżek oleju
- 3 łyżki wody
- szczypta soli
- kilka łyżek ulubionego ketchupu lub sosu pomidorowego
- ulubione dodatki, u mnie szynka, ser mozzarella, pieczarki
- zioła do pizzy lub zioła prowansalskie
Składniki odmierzałam szklanką o pojemności 250 ml. Do przygotowania pizzy użyłam dużej patelni z wysokim rantem i pokrywką - średnica 28 cm. Pizzę smażyłam na patelni z nie przywierającą powłoką o grubym dnie. Jeżeli takiej nie posiadacie należy patelnię posmarować olejem lub masłem. Z podanych składników wyszło mi dwie pizze o średnicy około 25 - 27 cm. Do przygotowania pizzy możecie użyć ulubiony sos pomidorowy czy ketchup. Ja zrobiłam pizzę z szynką, mozzarellą i pieczarkami, ale możecie użyć również inne ulubione dodatki np. kukurydzę, oliwki czy salami.
Do miski wbijamy jajka, dodajemy olej, mleko, wodę i szczyptę soli. Wsypujemy mąkę, mieszamy, a następnie zagniatamy jednolite ciasto. Na oprószonej mąką stolnicy lub desce ciasto dzielimy na dwie części. Każdą część rozwałkowujemy na placek o średnicy około 25 - 27 cm. Nagrzewamy patelnię i kładziemy 1 placek. Smażymy go na średnim ogniu przez około 5 - 6 minut do ładnego zarumienienia. Ogień nie może być za duży, bo placek z zewnątrz zacznie się przypalać, a w środku będzie surowy.
Zarumieniony placek przewracamy na drugą stronę. Ciasto smarujemy sosem, posypujemy ziołami i układamy dodatki (plastry szynki, starty ser i plasterki pieczarek). Następnie patelnię przykrywamy, zmniejszamy ogień i podpiekamy pizzę jeszcze około 10 min., spód musi się ładnie zarumienić.
Ta przygotowaną pizzę ostrożnie przekładamy na talerz i podajemy z ulubionym sosem np. czosnkowym.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ciasto na pizzę obiad pizza pizza w 20 minut pizza z patelni
No skoro to tylko 20 minut ( moim przypadku pewnie ze 40) to zaryzykuję w najbliższym czasie, może nie utknę w kuchni na dłużej :D
OdpowiedzUsuńJak sprobuje to napiszę 😊Dziękuję
OdpowiedzUsuńCzy to ciasto jest bez drożdży?
OdpowiedzUsuńtak
UsuńSuper szybka pizza na "mamo coś bym zjadł "😅 i smaczna 😃👍
OdpowiedzUsuńTaka szybka pizza, że trzeba stać nad patelnią i pilnować, kiedy przewrócić ciasto i dodać dodatki. 🤪 Do piekarnika wystarczy włożyć na raz, włączyć timer i się samo robi.:) Dla ludzi bez czasu są gotowe spody do pizzy. 😊
OdpowiedzUsuńJestem mega zawiedziona. Zrobiłam wszystko wedlug przepisu a i tak wyszło mi surowe.
OdpowiedzUsuńZa duży ogien i wyszło jak wyszlo
UsuńPychotka
OdpowiedzUsuńJa zrobiłam wszystko jak na przepisnie i cisto tak się mega klei że nawet nie da się kulko z niego zrobić
OdpowiedzUsuńTragedia ciasto zakalec mnóstwo fajnych składników zmarnowałam, serdecznie nie polecam chyba że ktoś jest miłośnikiem zakalców. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńGorszego gówna nie jadłem nie polecam !
OdpowiedzUsuń