Pizza z patelni - danie dla ludzi bez czasu, gotowe w 20 minut

Pizza z patelni to w ostatnim czasie hit Internetu, a przecież to taki stary przepis. Pamiętam jeszcze jak chodziłam do szkoły, to nie raz po lekcja z koleżankami robiłyśmy właśnie taką pizzę na szybko z patelni. Pizza smażona na patelni znakomicie sprawdzi się na szybki obiad lub kolację na ciepło. To idealne danie dla osób, które nie mają czasu. Jeżeli jeszcze nie próbowaliście pizzy z patelni, koniecznie wypróbujcie ten przepis🍕


Ilość: 2 pizze o średnicy około 25 - 27 cm
Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej + do podsypywania
  • 2 jajka
  • 7 łyżek mleka
  • 7 łyżek oleju
  • 3 łyżki wody
  • szczypta soli
  • kilka łyżek ulubionego ketchupu lub sosu pomidorowego
  • ulubione dodatki, u mnie szynka, ser mozzarella, pieczarki
  • zioła do pizzy lub zioła prowansalskie


Składniki odmierzałam szklanką o pojemności 250 ml. Do przygotowania pizzy użyłam dużej patelni z wysokim rantem i pokrywką - średnica 28 cm. Pizzę smażyłam na patelni z nie przywierającą powłoką o grubym dnie. Jeżeli takiej nie posiadacie należy patelnię posmarować olejem lub masłem. Z podanych składników wyszło mi dwie pizze o średnicy około 25 - 27 cm. Do przygotowania pizzy możecie użyć ulubiony sos pomidorowy czy ketchup. Ja zrobiłam pizzę z szynką, mozzarellą i pieczarkami, ale możecie użyć również inne ulubione dodatki np. kukurydzę, oliwki czy salami.


Przygotowanie:

Do miski wbijamy jajka, dodajemy olej, mleko, wodę i szczyptę soli. Wsypujemy mąkę, mieszamy, a następnie zagniatamy jednolite ciasto. Na oprószonej mąką stolnicy lub desce ciasto dzielimy na dwie części. Każdą część rozwałkowujemy na placek o średnicy około 25 - 27 cm. Nagrzewamy patelnię i kładziemy 1 placek. Smażymy go na średnim ogniu przez około 5 - 6 minut do ładnego zarumienienia. Ogień nie może być za duży, bo placek z zewnątrz zacznie się przypalać, a w środku będzie surowy.


Zarumieniony placek przewracamy na drugą stronę. Ciasto smarujemy sosem, posypujemy ziołami i układamy dodatki (plastry szynki, starty ser i plasterki pieczarek). Następnie patelnię przykrywamy, zmniejszamy ogień i podpiekamy pizzę jeszcze około 10 min., spód musi się ładnie zarumienić.


Ta przygotowaną pizzę ostrożnie przekładamy na talerz i podajemy z ulubionym sosem np. czosnkowym.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

2 komentarze:

  1. No skoro to tylko 20 minut ( moim przypadku pewnie ze 40) to zaryzykuję w najbliższym czasie, może nie utknę w kuchni na dłużej :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak sprobuje to napiszę 😊Dziękuję

    OdpowiedzUsuń