środa, 28 marca 2018

Babka wielkanocna trio



Puszysta, wilgotna babka trójkolorowa z dodatkiem maku, kakao oraz skórki cytrynowej. Ozdobiona czekoladą i bakaliami świetnie udekoruje świąteczny stół

Wymiary formy: 26x11 cm

Składniki:

  • 6 jajek
  • 200 g masła
  • 6 łyżek oleju
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 i 1/2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki suchego maku
  • starta skórka z jednej cytryny
  • kilka kropel soku z cytryny
polewa:
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki mleka
  • 100 g masła
dodatkowo:
  • bakalie do ozdoby




Przygotowanie:

Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę dodajemy stopniowo po jednym żółtku i dalej miksujemy. Następnie wsypujemy na przemian przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz wlewamy olej. Wszystko dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do utartej masy. Wszystko delikatnie jeszcze raz mieszamy. Ciasto dzielimy na 3 części. Do pierwszej masy dodajemy skórkę z cytryny i kilka kropel soku z cytryny. Do drugiej wsypujemy kakao, a do trzeciej suchy mak. Następnie do keksówki wykładamy najpierw ciasto z cytryną, potem z kakao, a na wierzch z makiem. Foremkę wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. i pieczemy około 1 godz. do tzw. suchego patyczka. 


Wystudzoną babkę dekorujemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej polewą i ozdabiamy bakaliami. 

Smacznego!




3 komentarze:

  1. Świetnie się prezentuje i jest bardzo smaczna. Na Wielkanoc idealna.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...