Ciasto z rurkami w 15 minut

Błyskawiczne w przygotowaniu ciasto rurkami waflowymi, krakersami i masą na bazie serka mascarpone. Idealnie sprawdzi się, gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego

Wymiary formy: 24x28 cm

Składniki:

  • 660 ml śmietanki 30%
  • 500 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 400 g masy kajmakowej
  • około 250 g krakersów
  • 2 opakowania rurek waflowych zebra o smaku śmietankowym (około 500 g)
  • kakao do oprószenia



Przygotowanie:

Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i dodajemy partiami serek mascarpone. Na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia układamy warstwę krakersów. Następnie wykładamy połowę kremu, układamy rurki i wykładamy resztę kremu. 



Układamy warstwę krakersów i rozsmarowujemy masę kajmakową. Wierzch ciasta posypujemy kakao. Ciasto wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godz.


Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

36 komentarzy:

  1. super pomysł z tymi rurkami

    OdpowiedzUsuń
  2. Proste w przygotowaniu i bardzo apetycznie wygląda. Godne polecenia.

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy rurki miękną w tym kremie?

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam.Czy te rurki podczas krojenia nie są twarde, nie łamią się?

    OdpowiedzUsuń
  5. A czy zamiast krakersów mogą być herbatniki?

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto wygląda pysznie ! Bardzo ciekawy pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  7. A jakie wymiary blachy do tych składników do tej pychotki?

    OdpowiedzUsuń
  8. A do czego jest potrzebna masa kajmakowa? W składnikach podano a w wykonaniu brak zastosowania

    OdpowiedzUsuń
  9. Przepraszam
    Jakiś błąd wyskoczył na stronie i pokazywało tylko początek i koniec przepisu

    OdpowiedzUsuń
  10. Dzis go robię ...wydaje się być pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  11. A mase trzeba wczensiej podgrzać?

    OdpowiedzUsuń
  12. bardzo dobre. krakersy sprawiają,że ciasto nie jest mdłe.

    OdpowiedzUsuń
  13. a krakersy nie miękną? ciasto przetrzyma kilka dni? :) 2-3?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. krakersy trochę miękną, tak jak herbatniki, ale ciasto spokojnie 2-3 dni wytrzyma :)

      Usuń
  14. Robiłam. Super słodkie ciasto. Bomba kaloryczna.

    OdpowiedzUsuń
  15. Czy krakersy maja byc slone czy znajdę zwykle w sklepie? Nie jadam a kojarza mi sie ze slona przekaska

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oczywiście solone, bardzo dobrze przełamują słodycz ciasta :)

      Usuń
  16. jakie kakao do oprószenia ? Gorzkie?

    OdpowiedzUsuń
  17. A gdzie znalazł swoje miejsce kajmak, nie wiedzę��

    OdpowiedzUsuń
  18. Zrobilam właśnie, ale z herbatnikami. Pewnie będzie super słodkie 😊

    OdpowiedzUsuń
  19. A czy krem będzie sztywny bez żelatyny? nie opadnie?

    OdpowiedzUsuń
  20. Witam.Ciacho pycha,tylko mam pytanko, bo nie wyszło mi to zbyt sztywne i podczas krojenia mi się całe rozlatywało😔Co mogłabym dodać następnym razem do tej śmietanki, żeby to było sztywniejsze🤔?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można usztywnić żelatyną lub śmietan-fixem

      Usuń
    2. A podałaby mi Pani w proporcjach ile tego trzeba dać i w którym momencie 😊Ze mnie to raczej marny kucharz🙉🤦

      Usuń