Gołąbki w sosie na ostro

Polskie gołąbki w pikantnym sosie pomidorowym

Składniki:
  • 2 małe kapusty 
  • 1 kg ryżu 
  • 0,5 kg mięsa mielonego 
  • pęto kiełbasy 
  • 2 cebule 
  • koncentrat pomidorowy lub pomidory 
  • 1 papryczka chili 
  • smalec 
  • przyprawy: sól, pieprz czarny i ziołowy, słodka papryka, liście lubczyku 


Przygotowanie:

Kapustom odcinamy głąb i podgotowujemy w osolonej wodzie, aby rozebrać ją z liści, potrzebnych do zawijania gołąbków. Mięso i kiełbasę wraz z drobno posiekaną cebulą podsmażamy na patelni ze smalcem, doprawiając solą, pieprzem i słodką papryką. W międzyczasie gotujemy ryż w osolonej wodzie, aż będzie on kleisty. Następnie zawartość patelni mieszamy dokładnie z ryżem, solimy, pieprzymy i zawijamy nasz farsz w wcześniej przygotowane liście kapusty. Tak uformowane gołąbki dusimy w naczyniu pod przykryciem w niewielkiej ilości osolonej wody. Na koniec dodajemy trochę koncentratu pomidorowego lub pomidorów, pokrojoną papryczkę chili wraz z pestkami i lubczyk ponownie dusząc gołąbki, aż kapusta będzie miękka i powstanie sos. 

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

8 komentarzy:

  1. Uwielbiam ostre potrawy, ale gołąbków w sosie pikantym jeszcze nie jadłem

    OdpowiedzUsuń
  2. ja do gotyjacej wody na kapuste- golabkin ,::: dodaje 1 /1/2 lyzki oleju ,i 1/2 lyzeczki octu ,pieknie lisc odchodzi i sie nie lamie ,pieknie sie zwijaja .

    OdpowiedzUsuń
  3. Sposób mojej babci na soczyste gołąbki, nie zawsze duża ilość mięsa daje fajny smak zapraszam i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetnie wyglądają, pozdrawiam.
    Polecam też takie
    http://inews.com.pl/WordPress3/golabki-w-lisciach-szpinaku

    OdpowiedzUsuń
  5. Dodaję surowy ryż do gołąbków uwierzcie mi jak nasiąknie smakiem mięska przypraw jest nie do pobicia gołąbki gotuję około pół godz garnek zawijam w koc i zostawiam na następne pół godziny smacznego

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak długo pieczeny ów gołabki w naczyniu żaroodpornym

    OdpowiedzUsuń