Pierniczki miękkie od razu po upieczeniu

Tak miękkich pierniczków po upieczeniu jeszcze nie jadłam. Nie potrzebują leżakowania, bo od razu są miękkie, można je przygotować na ostatnią chwilę

Ilość: około 100 - 150 sztuk w zależności od wielkości użytych foremek

Składniki:
  • 1 kg mąki + do podsypywania
  • 8 żółtek
  • 3 białka
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 400 g miodu
  • 250 g masła
  • 2 opakowania przyprawy do pierników
  • 200 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej



Przygotowanie:

W rondelku miód zagotowujemy z przyprawami. Do ciepłej masy dodajemy masło i mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do wystygnięcia. Śmietanę mieszamy z soda i odstawiamy, aż zwiększy swoją objętość. Następnie białka ubijamy na sztywno. Cały czas miksując partiami dodajemy cukier i po jednym żółtku. Do masy jajecznej wsypujemy mąkę przesianą z kakao i mieszamy. Potem wlewamy miód, mieszamy. Na koniec dodajemy śmietanę i ponownie mieszamy. Ciasto mieszamy łyżką, jeżeli jest ciężko, można użyć miksera i wymieszać tylko do połączenia składników. Powstałe ciasto jest klejące. Odstawiamy je pod przykryciem w chłodne miejsce na kilka godzin, aż zgęstnieje. Ciasto możemy przygotować dzień wcześniej, a następnego dnia piec pierniczki.



Następnie ciasto wyjmujemy na podsypaną mąką stolnicę, delikatnie zagniatamy i rozwałkowujemy na grubość 5 mm, nie cieniej. Następnie wykrawamy foremkami pierniczki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy około 7 - 10 minut. Upieczone pierniczki studzimy na kratce. Zimne możemy ozdobić, polać lukrem lub czekoladą.

Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

19 komentarzy:

  1. czym mogę zastapić śmietanę w przepisie, czy jest taka możliwość, nie mogę śmietany, masło zastąpię klarowanym a śmietane nie wiem :(

    OdpowiedzUsuń
  2. Moje ciasto jest bardzo miękkie i lejące...dlaczego ❓

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie ma być, teraz odstawiamy do lodówki na kilka godzin i czekamy az stwardnieje

      Usuń
  3. Przepis ciekawy wyprubuje i zobaczymy efekt.....

    OdpowiedzUsuń
  4. przyprawa do pierników ma być wagowo 20, 40 gram bo są różne opakowania

    OdpowiedzUsuń
  5. Moje ciasto pomimo lodowki jest miekkie lejace i wszystko się lepi do rąk.Dlaczego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. może za krótko stało w lodówce? Jeżeli składniki są dobrze odmierzone to ciasto powinno tyle być w lodówce, żeby nie było już rzadkie/luźne, i można było z nim pracować. W zależności od użytych składników czas ten może być krótszy lub dłuższy. Niech Pan/i zostawi to ciasto na noc w lodówce.

      Usuń
  6. Ciasto ściśle z lodówki ale zaraz na stolicy się rozrzedza i ciężko cokolwiek robić, sypie bardzo dużo mąki żeby rozwałkować i wycinać foremka. Nerwy, nerwy!!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeżeli od razu robi się miękki to ciasto jest mało schłodzone. Nie wolno też go długo zagniatac po wyjęciu z lodówki, bo się ogrzewa

      Usuń
  7. Czy po połączeniu ma byc lejące jak ciasto np na biszkopt?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę o informację

      Usuń
    2. Tak, teraz ciasto wstawiamy do lodówki i czekamy aż stwardnieje

      Usuń
  8. Pierniczki fajne mieciutkie ale ciasto bardzo lepkie więc ciężko się wykraja mimo że cała dobę stało w lodówce. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Robiłam ciasto wg tego przepisu,zostawiłam w lodówce na całą noc, ale ciasto jest tragiczne, lepi się do wszystkiego mimo dosypania do niego nawet dużej ilości mąki nie da się rozwałkować, a przy próbie wycinania pierników z foremki, lepi się do niej, a potem nie da się tego wyciągnąć. Ten przepis to po prostu jakaś masakra, nie polecam nikomu. Piszę aby przestrzec innych bo szkoda produktów i roboty, jest wiele innych dobrych przepisów w internecie, ten nie warty zachodu, a dodam że nie jestem żadną początkującą piekarką, w życiu upiekłam mnóstwo ciast, ale jeszcze na taki beznadziejny przepis nie trafiłam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robilam i owszem ciasto bylo rzadkie ale po nocy w lodowce dalo sie z nim pracowac nawet dzieciom. Pierniczki pyszne!

      Usuń
  10. Szkoda kasy na produkty, przepis jest źle podany ciasto miękkie mimo że robię zgodnie z przepisem. Nie polecam także.

    OdpowiedzUsuń