Kiedyś wpadł mi w ręce przepis na śledzie proboszcza. Skąd taka nazwa nie wiem, może zajadał się takimi śledziami jakiś proboszcz albo wymyślił ten przepis :) Jaka by nie była historia śledzie wyszły znakomite. Robiłam je wielokrotnie i za każdym razem znikały bardzo szybko
Ilość: 2 słoiki (750 ml)
Składniki:
- 700 g płatów śledziowych solonych ala matias
- 400 g marynowanych pieczarek lub innych grzybów (waga po odsączeniu)
- 1 cebula
- natka pietruszki
- pieprz
- 1/3 szklanki oleju
- opcjonalnie 3 - 4 łyżki octu
Śledzie moczymy w zimniej wodzie zmieniając ją 2 - 3 razy. Następnie osuszamy i kroimy na kawałki. Cebulę kroimy w piórka i sparzamy ją wrzątkiem. Pieczarki kroimy w kostkę, a natkę siekamy. Śledzie, pieczarki, cebulę i natkę mieszamy z olejem. Doprawiamy pieprzem do smaku. Opcjonalnie możemy dodać do śledzi ocet.
Całość przekładamy do słoików i odstawiamy na minimum 24 godz. Tak przygotowane śledzie możemy przechowywać w lodówce około 5 dni. Jeżeli nie dodamy natki śledzie możemy przechowywać do 4 tygodni. Wtedy pietruszkę dodajemy przed podaniem.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
Boże Narodzenie imprezowe przekąski przekąski śledzie śledzie na boże narodzenie śledzie na święta śledzie proboszcza
Śmieszna nazwa, ale wygląda kusząco.
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńWyszły mi bez smaku, czym je doprawić?
OdpowiedzUsuńOcet, pieprz, sól
UsuńOne są rewelacyjne!
OdpowiedzUsuńWłaśnie zrobiłam są pyszne🤗
OdpowiedzUsuńNapewno zrobię na święta
OdpowiedzUsuńDodaje ogórek konserwy, a do ozdoby potluczony czerwony pieprz
OdpowiedzUsuńJa mam tylko jedno ALE napisała pani że z natką sałatka sałatka poleży krócej. Według mnie to CEBULA jest tym artykułem dzięki której sałatka zepsuje się szybciej niż z natką ....chyba że czegoś nie wiem ale mnie uczono w liceum gastronomicznym że to właśnie
OdpowiedzUsuńwłaśnie przez cebule jedzenie się psuje....