Śledzie na cztery sposoby

Przepis na najlepsze śledzie Taty, Wujka, Szwagra i Brata. Każdy z nich robi w innej marynacie i zachwala swoje, a wszystkie są wyjątkowe



1. Śledzie po kaszubsku


Składniki:
  • 1/2 kg płatów śledziowych ala matias
  • 3 cebule
  • 5 łyżek koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki cukru
  • 4 łyżki octu 10%
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • olej do smażenia


Przygotowanie:

Śledzie, jeśli są bardzo słone moczymy zimnej wodzie, zmieniając ją 2 - 3 razy. Następnie osuszamy i kroimy na kawałki. W międzyczasie cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na oleju. Do zeszklonej cebuli dodajemy cukier i chwilę smażymy. Wlewamy ocet, dorzucamy liście laurowe, ziele angielskie i koncentrat pomidorowy. Całość mieszamy i dusimy kilka minut. Odstawiamy do wystygnięcia. Do zimnej marynaty dodajemy śledzie, mieszamy i nakładamy w słoik. Zamknięte śledzie wstawiamy do lodówki na minimum 24 godz. Tak przygotowane śledzie możemy przechowywać w lodówce do 4 tygodni.



2. Śledzie w oleju


Składniki:
  • 1/2 kg płatów śledziowych ala matias
  • 3 cebule
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • około 500 ml oleju


Przygotowanie:

Śledzie, jeśli są bardzo słone moczymy zimnej wodzie, zmieniając ją 2 - 3 razy. Następnie osuszamy i kroimy na kawałki. W międzyczasie cebulę kroimy w kostkę. W misce mieszamy cebulę z zielem angielskim, kilka łyżkami oleju i śledziami. Następie wkładamy do słoika i zalewamy olejem, Tak przygotowane śledzie wstawiamy do lodówki na minimum 24 godz., choć najlepsze są po 48 godz. Tak przygotowane śledzie możemy przechowywać w lodówce do 4 tygodni.



3. Śledzie po wiejsku


Składniki:
  • 1/2 kg płatów śledziowych ala matias
  • 2 cebule
  • 1 marchewka
  • 1 szklanka wody
  • 100 ml octu 10%
  • 150 ml oleju
  • 3 liście laurowe
  • kilka ziaren pieprzu
  • 3 ziela angielskie
  • 1/2 łyżki cukru


Przygotowanie:

Śledzie, jeśli są bardzo słone moczymy zimnej wodzie, zmieniając ją 2 - 3 razy. Następnie osuszamy i kroimy na kawałki. W międzyczasie cebulę kroimy w piórka i sparzamy około 5 min. we wrzątku. W rondelku zagotowujemy wodę z liśćmi laurowymi, zielem angielskim, pieprzem i cukrem. Dodajemy marchewkę startą na grubych oczkach i gotujemy kilka minut. Marynatę odstawiamy, wlewamy ocet, olej i studzimy. Następnie w misce mieszamy cebulę, marynatę z marchewką i śledzie. Całość przekładamy do słoika razem z zalewą i zakręcamy. Wstawiamy do lodówki na minimum 24 godz. Tak przygotowane śledzie możemy przechowywać w lodówce do 4 tygodni.



4. Śledzie po szwedzku


Składniki:
  • 1/2 kg płatów śledziowych ala matias
  • 2 czerwone cebule
  • 1 marchewka
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 5 ziaren pieprzu
  • 3 liście laurowe
  • 100 ml octu 10%
  • 100 ml wody
  • 100 g cukru


Przygotowanie:

Śledzie, jeśli są bardzo słone moczymy zimnej wodzie, zmieniając ją 2 - 3 razy. Następnie osuszamy i kroimy na kawałki. W międzyczasie cebulę kroimy w piórka, a marchewkę w plasterki. Do rondelka dodajemy warzywa, lekko zmiażdżone ziarna ziela angielskiego, pieprzu i liście laurowe, wlewamy wodę, ocet i wsypujemy cukier. Całość zagotowujemy i pozostawiamy do wystygnięcia. Następnie śledzie mieszamy z zimną marynatą. Całość przekładamy do słoika razem z zalewą i zakręcamy. Wstawiamy do lodówki na minimum 24 godz. Tak przygotowane śledzie możemy przechowywać w lodówce do 4 tygodni.


Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

14 komentarzy:

  1. Można takie słoiki ze śledzami pasteryzować? Jak długo? I ile potem można je przechować poza lodówką?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy śledzi nie pasteryzowałam, robię je na bieżąco

      Usuń
    2. Śledzie muszą być surowe!

      Usuń
    3. takich solonych śledzi już nie smażysz, ani nie pasteryzujesz. Można świeże śledzie zrobić: usmażyć, a później zalać gorącą zalewą octową

      Usuń
  2. Super kanał. Śledzę na bieżąco. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam po kaszubsku, marynata jest bardzo gęsta czy ja coś nie tak?

    OdpowiedzUsuń
  4. ale na zdjęciu to wygląda jak by te śledzie były zalane tą marynatą a u mnie są nią obłożone

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie też takie są, marynata nie jest płynna. Nie wyjdzie rzadka marynata z cebuli i koncentratu, chyba że użyje Pani rzadki przecier pomidorowy.

      Usuń
  5. Szkoda ,że tego przepisu wydrukować nie można. Właśnie robie po kaszubsku tradycyjne już w oleju z cebulka mam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobiłam w zeszlym tyg śledzie po kaszubsku.Pierwszy raz jakiekolwiek.Mało tego sprobowałam i szok.Posmakowaly.Na koniec dodam że mam 38 lat.Dziś robię kolejny raz.Świetny przepis,chwalą u mnie wszyscy bo smaczne i w szoku że sama jem.Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. A nigdy w życiu nie jadłam żadnych śledzi.Smak,zapach i wszystko inne odrzucały.Te po kaszubsku bomba:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Witam serdeczni czy te śledzie mają być z zalewy czy mogą być z oleju?

    OdpowiedzUsuń