Wymiary formy: 36x36 cm
Składniki:
ciasto:
- 2 szklanki mąki
 - 200 g margaryny
 - 1/2 szklanki cukru pudru
 - 2 żółtka
 - 4 łyżki gęstej śmietany
 - 1 łyżka kakao
 
- 1 1/2 kg białego sera wiejskiego
 - 250 g margaryny
 - 8 jaj
 - 200 ml śmietany
 - 2 szklanki cukru
 - 4 łyżki maki ziemniaczanej
 - 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
 - 2 cukry waniliowe
 
- 300 g morele suszone
 - 300 ml powideł
 - 1 łyżka bułki tartej
 
Przygotowanie:
Margarynę siekamy z mąką i mieszamy z cukrem pudrem. Robimy dołek, dodajemy żółtko i śmietanę. Szybko zagniatamy w jednolite ciasto. Z przygotowanego ciasta oddzielamy 1/5 część ciasta i mieszamy ją z kakao. Następnie ciasto owijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Większą część ciasta rozwałkowujemy na grubość około 5 mm, wykładamy na blachę, nakłuwamy widelcem i pieczemy na jasno złoty kolor 200 st.
Ser mielimy oraz rozpuszczamy margarynę. Żółtak oddzielamy od białek. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie cały czas ucierając dodajemy kolejno: ser, mąkę ziemniaczaną, budyń, margarynę, śmietanę i posiekane morele. Łączymy składniki na jednolita masę. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy. Upieczony blat smarujemy powidłami wymieszanymi z bułką tartą, wylewamy masę serową oraz posypujemy wierzch z tartym na tarce lub posiekanym ciemnym ciastem. Ciasto pieczemy około godzinę w temperaturze 180 st. 
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ciasta ciasto sernik powidła sernik sernik na kruchym cieście sernik z powidłami suszone morele
O mniam, bosko wygląda :)
OdpowiedzUsuńsmaczny mniam...........
OdpowiedzUsuńPiękny!
OdpowiedzUsuńsernik wyszedł super choć muszę przyznac ze do ciasta dodałam łyzeczke proszku do pieczenia . Wesołych swiat!!!
OdpowiedzUsuńWybaczcie,ale margaryna do sera zabija smak, tylko masło lub śmietana,wtedy zapach roznosi się po całym domu.No i tej mąki jak na moje znajomości pieczenia stanowczo za dużo.
OdpowiedzUsuńno dobrze a co z budyniem?
OdpowiedzUsuńDziękuję za uwagę już poprawiła, budyń dodajemy wtedy co mąkę ziemniaczaną:)
Usuńpozdrawiam!
Do ciast tylko masło ,nie margaryna!!!
OdpowiedzUsuń