Przepis na ogórki 2 w 1 - sałatka na już i na zimę

Ostatnio znalazłam przepis na słodko - kwaśną sałatkę, która bardzo przypadła do gustu całej rodzinie. Połączenie ogórków i marchewki w takim wydaniu pasuje do dań mięsnych, grilla czy kanapek z wędliną. Lubie ten przepis, bo sałatkę można zrobić na bieżąco, a jej większą ilość zapasteryzować

Ilość: 1 słoik (750 ml)

Składniki:
  • 7 ogórków gruntowych
  • 2 marchewki
  • 1 łyżka soli
zalewa:
  • 200 ml wody
  • ocet 10% w zależności od preferencji (u mnie 80 ml)
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki oleju




Przygotowanie:

Ogórki kroimy w cienkie plasterki i zasypujemy solą. Mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na około 1 godz., aby puściły sok. W międzyczasie marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. W garnku gotujemy wodę z octem, cukrem i olejem. Z ogórków odlewamy nadmiar wody. Dodajemy marchewkę i zalewamy gorącą zalewą. Całość mieszamy i przekładamy do słoika. 



Tak przygotowane ogórki zostawiamy do przegryzienia na kilka godzin. Sałatkę możemy zapasteryzować i odstawić do spiżarki na zimę. W tej wersji sałatki nie pozostawiamy do przegryzienia. Słoiki z ogórkami pasteryzujemy około 5 minut.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!