wtorek, 5 maja 2015

Brzdąc



Brzdąc to proste i pyszne ciasto znane głównie w Wielkpolsce. Składa się z delikatnego biszkoptu, przełożonego bitą śmietaną z dodatkiem kakao

Wymiary formy: 25x36 cm

Składniki:

biszkopt:
  • 6 dużych jajek 
  • 130 g mąki tortowej 
  • 150 g mąki ziemniaczanej 
  • 150 g cukru pudru 
  • szczypta soli 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka octu 
masa:
  • 1 l śmietany kremówki 30% 
  • 1 szklanka cukru 
  • 4 łyżeczki kakao 
  • 4 łyżeczki żelatyny 




Przygotowanie:

Białka z solą ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier. Potem żółtka i dalej miksujemy. Następnie mieszamy proszek do pieczenia z octem (dzięki temu biszkopt po upieczeniu będzie równy) i wlewamy do masy. Jeszcze chwilę ubijamy i na koniec wsypujemy przesiane mąki i delikatnie wszystko razem mieszamy łyżką. Ciasto wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut w temp. 170 st. Wystudzony biszkopt przekrawamy na 2 blaty. Kremówkę (odlewamy 1/2 szklanki) zagotowujemy z cukrem i kakao. Następnie studzimy i schładzamy w lodówce, najlepiej przez noc (min. 12 godz.). 

   

Następnego dnia, pozostawioną śmietanę (1/2 szkl.) podgrzewamy niemal do zagotowania i rozpuszczamy w niej żelatynę (nie wolno żelatyny zagotować, gdyż traci swoje właściwości żelujące). Następnie żelatynę schładzamy. Potem wyjmujemy z lodówki masę kakaową i miksujemy, aż będzie przypominała miękkie, prawie płynne masło i powoli wlewamy wystudzoną żelatynę (masa i żelatyna muszą mieć tą samą temp., aby nie powstały grudki). Wszystko dokładnie należy zmiksować. Połowę tężejącej masy wykładamy na 1 blat ciasta, przykrywamy drugim blatem i ponownie rozsmarowujemy na wierzchu pozostałą masę. Grzebieniem cukierniczym lub widelcem robimy faliste wzorki. Placek wkładamy do lodówki i podajemy go dobrze schłodzony. Oryginalny brzdąc nie jest nasączany, nie ma dodadkowych warstw, nie jest dekorowany posypkami, ani polewami. A mimo to jest pyszny.

Smacznego!




28 komentarzy:

  1. z powodzeniem może być tortem, upieczone tradycyjnie z okrągłej formie. Lekkie i pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto musi być pyszne.Bardzo ciekawy przepis;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie tylko w Wielkopolsce, bo na pograniczy Śląska i Małopolski też go pieczemy:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajne ciacho. Dużo i smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie znałam tego ciasta, ale ja z Centrum Polskie jestem.
    Bardzo smaczne musi być no i takie proste w wykonaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jadłam to ciasto kiedyś często. Kupowałam w cukierni. Ale sama nie robiłam. Bardzo je lubiłam. Może czas zrobić?

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasto jadłam znam ale sama nie robiłam. Zawsze mnie w nim urzekała jego nazwa :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Fajna nazwa i efektownie wygląda. A jego składniki świadczą o lekkości tego ciasta, super :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jaka fajna nazwa! Ciekawe ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Zachęcająco wygląda. No i jaka nazwa fajna. Nigdy o nim nie słyszałam. Ale z wielką chęcią bym kawałeczek spróbowała. TYm bardziej, że na pewno jest pyszny. :)

    OdpowiedzUsuń
  11. nazwa powalająca:) smak pewnie również:)

    OdpowiedzUsuń
  12. To ciasto to normalnie cud! Czy ktoś w ogóle nie lubi go? Mamy słabość do śmietany a już szczególnie do kakaowej :P

    OdpowiedzUsuń
  13. Pyszne bardzo delikatne ,po prostu rozpływa sie w ustach a mieszkam w poznaniu

    OdpowiedzUsuń
  14. Możesz podać autora tego przepisu , chodzi mi o to skąd masz ten przepis - pozdrawiam.
    Iwona.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przepis posiadam ze starego zeszytu mamy, która jest rodowitą poznanianką, pozdrawiam!

      Usuń
  15. Czy kakao słodkie czy zwykle ma być

    OdpowiedzUsuń
  16. 1/2 śmietanki to chodzi o pół litra czy o pol5szklanki bo nie rozumiem żelatynę rozpuszczamy z tym kako i cukrem czy z tą drugą częścią kremówki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kremówkę (odlewamy 1/2 szklanki) zagotowujemy z cukrem i kakao. Następnie studzimy i schładzamy w lodówce, najlepiej przez noc (min. 12 godz.). Następnego dnia, pozostawioną śmietanę (1/2 szkl.) podgrzewamy niemal do zagotowania i rozpuszczamy w niej żelatynę...

      Usuń
  17. Czy trzeba dodawać kakao czy może zostać biały krem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. możesz zrobić bez kakao, ale dodaj może jakąś wanilię, albo inny aromat :)

      Usuń
  18. A mogę dodać jakieś capuccino zamiast kakao czy już nie bardzo :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. możesz dodać, tylko jak będziesz dodawać słodzone to może mniej cukru dodaj :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...