Brzdąc to proste i pyszne ciasto znane głównie w Wielkpolsce. Składa się z delikatnego biszkoptu, przełożonego bitą śmietaną z dodatkiem kakao
Wymiary formy: 25x36 cm
Składniki:
biszkopt:
- 6 dużych jajek
- 130 g mąki tortowej
- 150 g mąki ziemniaczanej
- 150 g cukru pudru
- szczypta soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka octu
masa:
- 1 l śmietany kremówki 30%;
- 1 szklanka cukru
- 4 łyżeczki kakao
- 4 łyżeczki żelatyny
Przygotowanie:
Białka z solą ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier. Potem żółtka i dalej miksujemy. Następnie mieszamy proszek do pieczenia z octem (dzięki temu biszkopt po upieczeniu będzie równy) i wlewamy do masy. Jeszcze chwilę ubijamy i na koniec wsypujemy przesiane mąki i delikatnie wszystko razem mieszamy łyżką. Ciasto wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut w temp. 170 st. Wystudzony biszkopt przekrawamy na 2 blaty. Kremówkę (odlewamy 1/2 szklanki) zagotowujemy z cukrem i kakao. Następnie studzimy i schładzamy w lodówce, najlepiej przez noc (min. 12 godz.).
Następnego dnia, pozostawioną śmietanę (1/2 szkl.) podgrzewamy niemal do zagotowania i rozpuszczamy w niej żelatynę (nie wolno żelatyny zagotować, gdyż traci swoje właściwości żelujące). Następnie żelatynę schładzamy. Potem wyjmujemy z lodówki masę kakaową i miksujemy, aż będzie przypominała miękkie, prawie płynne masło i powoli wlewamy wystudzoną żelatynę (masa i żelatyna muszą mieć tą samą temp., aby nie powstały grudki). Wszystko dokładnie należy zmiksować. Połowę tężejącej masy wykładamy na 1 blat ciasta, przykrywamy drugim blatem i ponownie rozsmarowujemy na wierzchu pozostałą masę. Grzebieniem cukierniczym lub widelcem robimy faliste wzorki. Placek wkładamy do lodówki i podajemy go dobrze schłodzony. Oryginalny brzdąc nie jest nasączany, nie ma dodadkowych warstw, nie jest dekorowany posypkami, ani polewami. A mimo to jest pyszny.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!