• Kategorie
  • Ciasta i desery
  • Obiady
  • Sałatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Nalewki
  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie

Obżarciuch

  • Strona główna
  • O blogu
  • Kategorie
Menu

Brzdąc

Brzdąc to proste i pyszne ciasto znane głównie w Wielkpolsce. Składa się z delikatnego biszkoptu, przełożonego bitą śmietaną z dodatkiem kakao

Wymiary formy: 25x36 cm

Składniki:

biszkopt:
  • 6 dużych jajek
  • 130 g mąki tortowej
  • 150 g mąki ziemniaczanej
  • 150 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka octu
masa:
  • 1 l śmietany kremówki 30%;
  • 1 szklanka cukru
  • 4 łyżeczki kakao
  • 4 łyżeczki żelatyny



Przygotowanie:

Białka z solą ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier. Potem żółtka i dalej miksujemy. Następnie mieszamy proszek do pieczenia z octem (dzięki temu biszkopt po upieczeniu będzie równy) i wlewamy do masy. Jeszcze chwilę ubijamy i na koniec wsypujemy przesiane mąki i delikatnie wszystko razem mieszamy łyżką. Ciasto wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut w temp. 170 st. Wystudzony biszkopt przekrawamy na 2 blaty. Kremówkę (odlewamy 1/2 szklanki) zagotowujemy z cukrem i kakao. Następnie studzimy i schładzamy w lodówce, najlepiej przez noc (min. 12 godz.). 



Następnego dnia, pozostawioną śmietanę (1/2 szkl.) podgrzewamy niemal do zagotowania i rozpuszczamy w niej żelatynę (nie wolno żelatyny zagotować, gdyż traci swoje właściwości żelujące). Następnie żelatynę schładzamy. Potem wyjmujemy z lodówki masę kakaową i miksujemy, aż będzie przypominała miękkie, prawie płynne masło i powoli wlewamy wystudzoną żelatynę (masa i żelatyna muszą mieć tą samą temp., aby nie powstały grudki). Wszystko dokładnie należy zmiksować. Połowę tężejącej masy wykładamy na 1 blat ciasta, przykrywamy drugim blatem i ponownie rozsmarowujemy na wierzchu pozostałą masę. Grzebieniem cukierniczym lub widelcem robimy faliste wzorki. Placek wkładamy do lodówki i podajemy go dobrze schłodzony. Oryginalny brzdąc nie jest nasączany, nie ma dodadkowych warstw, nie jest dekorowany posypkami, ani polewami. A mimo to jest pyszny.

Smacznego!




Obżarciuch
34 Comments
biszkopt, brzdąc, brzdąc poznański, ciasta, ciasto brzdąc, kakao, śmietanka
wtorek, 5 maja 2015
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
  • Udostępnij
    Zapisz
biszkopt brzdąc brzdąc poznański ciasta ciasto brzdąc kakao śmietanka Brzdąc

Polecane przepisy

34 komentarze:

  1. Julianna Bednarczuk5 maja 2015 10:41

    z powodzeniem może być tortem, upieczone tradycyjnie z okrągłej formie. Lekkie i pyszne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  2. Marzena Szkodzińska5 maja 2015 10:55

    Bardzo fajne ciacho :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  3. Naturalne metody5 maja 2015 11:16

    Ciasto musi być pyszne.Bardzo ciekawy przepis;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  4. Renata Walczak5 maja 2015 12:38

    Nie tylko w Wielkopolsce, bo na pograniczy Śląska i Małopolski też go pieczemy:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  5. Agnieszka Z5 maja 2015 13:37

    świetne ciasto :):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  6. smak uczucie5 maja 2015 15:30

    Bardzo fajne ciacho. Dużo i smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  7. klaudyna1485 maja 2015 16:47

    Nie znałam tego ciasta, ale ja z Centrum Polskie jestem.
    Bardzo smaczne musi być no i takie proste w wykonaniu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  8. Krystyna Boner5 maja 2015 19:07

    Jadłam to ciasto kiedyś często. Kupowałam w cukierni. Ale sama nie robiłam. Bardzo je lubiłam. Może czas zrobić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  9. Ania - Kto ugości moich gości?5 maja 2015 19:10

    Fajne ciasto i urocza nazwa!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  10. Elżbieta Dziurkowska5 maja 2015 19:39

    Ciasto jadłam znam ale sama nie robiłam. Zawsze mnie w nim urzekała jego nazwa :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  11. Ry bka5 maja 2015 19:40

    Niebo na talerzu! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  12. Lena6 maja 2015 09:26

    Pyszności:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  13. zjedz_mnie6 maja 2015 09:46

    Fajna nazwa i efektownie wygląda. A jego składniki świadczą o lekkości tego ciasta, super :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  14. Magda C.6 maja 2015 12:23

    Jaka fajna nazwa! Ciekawe ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  15. Megly6 maja 2015 17:07

    Zachęcająco wygląda. No i jaka nazwa fajna. Nigdy o nim nie słyszałam. Ale z wielką chęcią bym kawałeczek spróbowała. TYm bardziej, że na pewno jest pyszny. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  16. Elwira Masłowska7 maja 2015 18:44

    nazwa powalająca:) smak pewnie również:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  17. Angelika i Monika Candy Pandas10 maja 2015 20:30

    To ciasto to normalnie cud! Czy ktoś w ogóle nie lubi go? Mamy słabość do śmietany a już szczególnie do kakaowej :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  18. Anonimowy29 listopada 2015 17:23

    Pyszne bardzo delikatne ,po prostu rozpływa sie w ustach a mieszkam w poznaniu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  19. Anonimowy19 stycznia 2016 17:31

    Możesz podać autora tego przepisu , chodzi mi o to skąd masz ten przepis - pozdrawiam.
    Iwona.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec19 stycznia 2016 18:20

      przepis posiadam ze starego zeszytu mamy, która jest rodowitą poznanianką, pozdrawiam!

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
  20. Kasia Drzew21 maja 2016 17:19

    Czy kakao słodkie czy zwykle ma być

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec21 maja 2016 18:10

      zwykłe kakao :) Pozdrawiam!

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
  21. Unknown9 maja 2017 21:21

    1/2 śmietanki to chodzi o pół litra czy o pol5szklanki bo nie rozumiem żelatynę rozpuszczamy z tym kako i cukrem czy z tą drugą częścią kremówki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec9 maja 2017 21:50

      Kremówkę (odlewamy 1/2 szklanki) zagotowujemy z cukrem i kakao. Następnie studzimy i schładzamy w lodówce, najlepiej przez noc (min. 12 godz.). Następnego dnia, pozostawioną śmietanę (1/2 szkl.) podgrzewamy niemal do zagotowania i rozpuszczamy w niej żelatynę...

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
  22. Anonimowy4 listopada 2017 12:12

    Czy trzeba dodawać kakao czy może zostać biały krem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec5 listopada 2017 08:19

      możesz zrobić bez kakao, ale dodaj może jakąś wanilię, albo inny aromat :)

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
  23. Anonimowy6 listopada 2017 11:55

    A mogę dodać jakieś capuccino zamiast kakao czy już nie bardzo :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec6 listopada 2017 15:50

      możesz dodać, tylko jak będziesz dodawać słodzone to może mniej cukru dodaj :)

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
  24. Jakub Bogucki31 października 2019 18:16

    A co z resztą 750ml śmietany

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Obżarciuch1 listopada 2019 08:14

      Wszystko jest opisane, proszę czytać ze zrozumieniem

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
  25. Jakub Bogucki1 listopada 2019 09:51

    To jaka tą szklanka jest duża bo w przepisie jest litr a nie 250 ml proszę o wytłumaczenie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  26. Obżarciuch1 listopada 2019 11:27

    Z litra kremówki odlewa Pan 1/2 szklanki śmietanki i pozostawia. To co zostało zagotowuje z kakao i cukrem i studzi. Następnego dnia to co Pan wcześniej odlał podgrzewa z żelatyna i postępuje dalej jak w przepisie. Jaśniej już tego wytłumaczyć nie potrafię

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Obżarciuch1 listopada 2019 11:30

      Z litra kremówki nie olewa Pan szklanki tylko połowę szlaknki. I nic Pan nie przelicza na około na jakieś ml

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
  27. Jakub Bogucki1 listopada 2019 14:17

    Dziękuję bardzo za wytłumaczenie teraz rozumiem

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
Dodaj komentarz
Wczytaj więcej...

Obsługiwane przez usługę Blogger.

Popularne przepisy

  • thumbnails
    Ciasto Magia Świąt
  • thumbnails
    Śledzie na cztery sposoby
  • thumbnails
    Pierniczki miękkie od razu po upieczeniu
  • thumbnails
    Krokiety nowoczesnej Babci
  • thumbnails
    Kotlety pieczarkowe Teściowej
  • thumbnails
    Ciasto Ekler

Copyright © 2013-2019 Obżarciuch . Idntheme Blogger . Wspierają Nas

Durszlak.pl Baza przepisów kulinarnych Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów rondel Top Blogi zBLOGowani.pl Najlepsze Blogi FlyB - Kulinaria