Bułki z pieczarkami i kiełbasą

Smaczne bułki nadziane dużą ilością pieczarek i kiełbasy znakomite na śniadanie i kolację

Ilość: 8 sztuk

Składniki:
  • 3 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki letniego mleka
  • 1/2 szklanki przegotowanej letniej wody 
  • 2 łyżki oleju
  • 1 jajko;
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1 płaska łyżka cukru
  • 25 g drożdży 
farsz:
  • 500 g pieczarek 
  • 4 małe cebule 
  • laska kiełbasy 
  • sól i pieprz 
dodatkowo:
  • 1 jajko 
  • 2 łyżki mleka 



Przygotowanie:

Drożdże rozcieramy z cukrem, wlewamy mleko i wodę, wsypujemy 2 łyżki mąki i mieszamy. Lekko posypujemy mąką, przykrywamy ścierką i odstawiamy zaczyn w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do wyrośniętego zaczynu wsypujemy mąkę i sól, wbijamy jajko i wlewamy olej. Zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Formujemy, przysypujemy lekko mąką i odstawiamy w misce przykrytej ścierką w ciepłe miejsce.




Ciasto powinno podwoić swoja objętość. W międzyczasie pieczarki myjemy, kroimy w plasterki i podsmażamy, dodajemy pokrojona w kostkę cebulę i kiełbasę, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Farsz smażymy do czasu, aż wyparuje cała woda. Ciasto dzielimy na 8 części. Każdą część rozpłaszczamy, nakładamy dużą ilość farszu i zlepiamy.

  


Bułki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 190 st. przez około 25 minut. Bułki najlepiej smakują podawane ciepłe.


Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

34 komentarze:

  1. O...nie !!!!!
    Sama to sobie zrobiłam, weszłam tu na własna prośbę......
    Bułeczki z pieczarkami)))))))
    I teraz niestety będę musiała je zrobić...jutro na kolację;)
    Pozdrawiam;]

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha a ja weszłam do ciebie zobaczyłam i teraz tez bede musiala zrobic hihihihihih

      Usuń
    2. Haha a ja weszłam do ciebie zobaczyłam i teraz tez bede musiala zrobic hihihihihih

      Usuń
  2. Genialne! Takie wytrawne drożdżówki które można zjeść o każdej porze dnia, na dodatek mozna je ze sobą wszędzie zabrać - suuuuper! Zapisuję do zrobienia :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne bułeczki, mniam ...
    Zjadłabym taką jedną bułeczkę, musi być smaczna.

    OdpowiedzUsuń
  4. Super pomysł. Lubię takie wypieki pełne smaków :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne bułeczki :) uwielbiam takie z pieczarkami :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Już sobie wyobrażam moją kolację w takiej wersji. Mniam. Uwielbiam pieczarki. Całość musiała być niesamowicie smaczna :D Pozdrowieńka ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pysznie nadziane te bułeczki, na śniadanie może nie koniecznie, ale na podwieczorek chętnie bym jedną porwała:)))

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudo, moja mama robi bardzo podobne, z tym, że jeszcze dodaje koncentratu pomidorowego :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Te bułeczki to mistrzostwo świata! Gratuluję!
    M

    OdpowiedzUsuń
  10. Takie domowe buły to rozumiemy a nie sztuczne z marketu :/

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja robię podobne 😊 .farsz jw tylko jeszcze dodaje trochę sera pokrojonego w kostkę, potem panieruje w jajku i w bułce i na patelnie. Super przekąska na imprezy 😊

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetny przepis - wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ile to ciasto trzeba pozostawić, aby wyrosło?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto pozostawiamy, aż podwoi swoją objętość, około 40-50min (czas zależy od ciepła, drożdży), najlepiej obserwować, pozdrawiam!

      Usuń
  14. Jak skleić te bułki, skoro farszu jest po same brzegi? Chyba że na wierzch dać drugi krążek ciasta i skleić po bokach.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. te krążki na bułki są na tyle grube i ciasto jest tak elastyczne, że farsz da się spokojnie owinąć. Zawsze możesz nakładać mniej farszu :)

      Usuń
    2. Czy ciasto po wyrosnieciu trzeba zagniesc jeszcze raz i dopiero kleic bulki

      Usuń
  15. Pycha. Polecam. Ja miałem problem z uformowaniem bułeczek, ale i tak wyszło pysha ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo fajny przepis,buleczki wyszły pyszne i szybko sie robi.

    OdpowiedzUsuń
  17. Przepis fajny, bułeczki bardzo dobre, tylko dlaczego ciasto mi się tak kleiło do rąk?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeżeli mocno się klei należy podsypać mąką

      Usuń
    2. Ja tłuszcz olej/masło wgniatam koło 10minut w wyrobione ciasto i ładnie odchodzi od miski, nie klei się do rąk.

      Usuń
  18. Czy mogę użyć suchych drożdży i ile?

    OdpowiedzUsuń
  19. Witam, czy bułki można zamrozić? Jeśli tak to lepiej przed pieczeniem czy po i jak je później upiec lub odgrzać?

    OdpowiedzUsuń
  20. można zamrozić, przed pieczeniem nie próbowałam, ale już gotowe mroziłam. Wystarczy rozmrozić i podgrzać w piekarniku, są jak świeżo upieczone

    OdpowiedzUsuń